Retsept: Mee-apelsinimarinaadis lõhefilee

Mahlane lõhefilee on tõeliselt hõrk suutäis. Eriti hõrguks saab aga lõhefilee siis, kui seda maitsestada mee, apelsini ja ingveriga. See on hästi mõnus maitsekooslus. Tulemuseks on lausa piduroa mõõtu roog, mis pakub maitsenaudingut ja aitab välja tuua lõhefileest parimad maitsenüansid. Hea lihtne valmistada ja soovi korral võib apelsini ka greibiga asendada. Värske ja hapukas tsitruse…

Retsept: Forelli-porrupirukas kartuli-rukki muretainapõhjal

Hästi mõnus ja mahlane kalapirukas on selline toit, mis sobib nii pidulauale sättimiseks kui ka näiteks koos värske salatiga serveerides maitsvaks õhtueineks. Selle piruka muudab tavapärastest pirukatest tervislikumaks kartuli-rukkijahutainast muretainapõhi. Hea lihtne valmistada ja oma maitseomadustelt ei jää see tainas ka klassikalisele muretaignale alla. Pigem vastupidi. Ja kui täidiseks sättida mahlane porru koos forelliga, maitseks…

Retsept: Lõhe-poke punase riisi ja köögiviljadega

Poke on toit, mida kõige sagedamini valmistatakse toorest tuunikalast, kuid mis jääb väga maitsev ka värske lõhe või forelliga. Poke /poʊˈkeɪ/ on pärit Havailt, kuid nüüdseks levinud juba pea üle maailma ning üsna kohustuslik paljudes trendikates toidukohtades. Tegemist on tükeldatud toore kala või mereanniga ning oma tüübilt meenutab valdavalt eelroana serveeritav poke kas siis ceviche´i…

Graavilõhe valmistamine

Gravlax ehk graavilõhe on Skandinaaviamaadest pärit lõhe valmistamise viis, kus lõhe pannakse maitsestuma soola, suhkru ning tavaliselt ka tilliga. Serveeritakse seda tavaliselt eelroana või suupistega kas tumeda leiva, röstitud saia, sobiva kastme või isetehtud leivamäärdega või siis ka keedetud kartulitega. Graavilõhe valmistamine on imelihtne eeldusel, et jagub kannatust minimaalselt ööpäev oodata. Aga tulemus on alati…

Retsept: Misomarinaadis lõhe seesaminuudlitega

Misomarinaadis lõhe seesaminuudlitega Miso on Jaapani köögist pärit maitseaine, mis on valmistatud fermenteeritud sojaubadest ja mis oma soolaka tummise maitsega aitab elegantselt maitsestada nii liha, kala kui ka köögivilju. Miso maitse on ühtaegu nii soolakas ja külluslik ja kõige selgemini aitab misolt saadavat maitsebuketi iseloomustamiseks termin umami ehk siis see müstiline viies maitse. Lisaks täidlasele…

Retsept: Laimi-tšillimarinaadis lõhefilee köögiviljadega

Särtsakashapu laim ning terav tšillipipar on kooslus, mille puhul võib lõhet valmistades alati kindel olla. Lõhe rammusat maitset aitab hapukas laim hästi tasakaalustada, maitsenüansse aitavad mitmekesisemaks muuta nii soolane sojakaste, mesi, küüslauk kui ka jahvatatud paprikapulber. Köögiviljadel küpsenud lõhefilee immutab ka köögiviljad oma mahla ja marinaadiga läbi ja nii valmibki lihtsa vaevaga maitsev ja külluslik…

3 viisi, kuidas suvel maitsvalt lõhe küpsetada

Oled suur punase kala sõber, kuid ideed, kuidas kala suveperioodil valmistada hakkavad otsa saama? Tuleme sulle appi ning pakume välja 3 viisi lõhe valmistamiseks, mida kindlasti soovitame. Lõkkekumas küpsetamine Üheks hästi lihtsaks ja maalähedaseks lõhe valmistamise võimaluseks on lõhe plangul lõkkekumas küpsetamine. Selline idee on näpatud meie põhjanaabritelt, kus lõkkekuumuses küpsetatud kala kutsutakse loimuloheks. Põhimõte…

Retsept: Madalal kuumusel küpsenud ahjulõhe sidruni ja rosmariiniga

Kogused on arvutatud kuuele inimesele. 1,5 kg lõhefileed 2 keskmise suurusega sidrunit 7 rosmariinioksa 1 sl rosé-pipart 1 dl oliiviõli meresoola Vala pannile teelusikajagu õli ja pruunista sidruniviile tugevamal kuumusel mõlemalt poolt minutijagu. Vala ahjupannile julge sorts õli, pooled sidruniviilud ja enamus rosmariiniokstest. Kuivata kala majapidamispaberiga ja aseta, nahk allpool, saadud kuhja otsa. Maitsesta kala…

Avasime uue Lõheäri Balti Jaama Turul

Avasime 19. mail oma kolmanda poe, asukohaks Põhja-Tallinna uus meka Balti Jaama Turg. Ootame kõiki kohalikke ja kaugemaid kalasõpru E-L 9-19.00 ja P 9-17.00. Leiate meid BJT kalaletist, kus oleme kohal tuntud headuses ja kvaliteedis! Pakume ikka neid samu Käsmu traditsioonide järgi valmistatud imemaitsvaid kalatooteid. Peamiselt lõhet, forelli ja siiga. Kindlasti ei puudu BJT Lõheärist…