Retsept: Hommikune munaroog graavilõhe, spargli, seente ja suvikõrvitsaga

Hommikusöök on oluline! See emade mantra on igati asjakohane ka aastal 2018 ja nii tulebki ka kõige kiirematel hommikutel leida siiski aega, et päeva alustuseks üks korralik eine võtta. Puder ning võileib on lihtsad ja turvalised valikud, vahel aga võiks teha endale küllusliku taldrikutäie, kus aukohal troonimas uputatud muna koos graavilõhega ja seltsi sätitud pannilt…

Retsept: Toormarineeritud lõhe sibula ja porgandiga

Sümpaatselt lihtsa valmistuskäiguga ja samas hõrgu lõpptulemusega mõnus lõhe, mis sobib nii salatisse, kodujuustuga söömiseks kui ka leivale sättimiseks. Samamoodi võib purgikese toormarineeritud lõhe ka näiteks piknikule või matkale kaasa haarata. Värskes õhus, teadagi, maitseb ka kala alati paremini. Igal juhul tasub seda mõnusat rooga kindlasti katsetada. Võib juhtuda, et leiad uue lemmiku. Ja kui…

Retsept: Kreemine lõhepasta brokoliga

Kreemine lõhepasta on toit, mida ei pea ei kala- ega ka pastasõpradele liiga pikalt tutvustama. Kes vähegi kursis kreemise koorese kastme, lõhe ja brokoli veatu kooskõlaga, mida aitab tervikuks siduda kvaliteetne ja parajalt al dente´ks keedetud pasta, see teab, et tegemist on üsna sõltuvust tekitava roaga. Al dente pasta saab nii, kui keeta pastat pakendil…

Retsept: Lõhefilee kreemises päikesekuivatatud tomati kastmes

Lihtsa vaevaga ja kiirelt valmiv maitsev kreemine pannitäis laseb mahlasel lõhefileel särada. Itaaliapärase maitsekombinatsiooniga külluslik kaste aitab lõhest parima välja tuua, lisades omalt poolt veel kreemisust ja maitseküllasust. Valgest veinist, koorest, päikesekuivatatud tomatitest ja basiilikust maitselisa saanud lõhe on tõeliselt hõrk pühapäevatoit, kuigi valmib üsna kiirelt ja lihtsa vaevaga. Lisandiks sobib pakkuda kas riisi, köögivilju…

Retsept: Kiluvõileib kahel moel ja kilupirukas rukki-kartulipõhjal

Kohe-kohe on käes meie kalli kodumaa suur ja kauaoodatud sünnipäev. Sada aastat oma riiki on tähtpäev, mille olulisust on võimatu ülehinnata. Kindlasti kattuvad sel päeval tuhanded pidulauad hea ja parema Eestimaise kraamiga. Pidulauale sobib aga sel tähtsal päeval sättida eelkõige meie rahvuslikku aaret musta leiba koos teise aarde vürtsikiluga. Ei ole vist eestlaslikumat kooslust kui…

Retsept: Rikkalik võileivatort suitsulõhe ja munakreemiga

Võileivatordil on mõnusalt magus nostalgiline mekk juures. Paljudele meenub aastakümnete tagune pidulaud, kus laua krooniks oli rikkalik ja maitsetest pungil võileivatort. Ajad küll muutuvad ja aastad edenevad, aga võileivatordi headuses ei ole mõtet ka uuemal ajal kahelda. Eriti siis, kui sinna sisse on läinud nii väärt koostisosad kui Peetri Lõheäri mahlane ja värske suitsulõhe ning…

Retsept: Lihtne vürtsikas Tai karriroog lõhe ja kookospiimaga

Kui lõhekarri kookospiimaga võib esmapilgul tunduda keerulise eksootilise toiduna, siis tegelikkuses on see üks lihtsamaid toite, mis valmib vaid veerand tunniga ja ei nõua mitte mingeid erilisi oskusi. Valmiskujul müüdav vürtsikas Tai punase karri pasta muudab kogu kastme aromaatseks ja maitseküllaseks ja nii ei olegi vaja muud kunsti, kui kookospiimast kastme sees lihtsalt oad ja…

Retsept: Koorene lõhe-köögiviljasupp

Lihtsa vaevaga ja kiirelt valmiv lõhe-köögiviljasupp, mille siidine olemus ja külluslik maitse paneb lausa heldima. Sellise toitva supiga saab ära toita terve pere ja sageli söövad seda isukalt isegi need, kes muidu suuremad kalasõbrad ei ole. Kuna supp valmib kiirelt, siis sobib see hästi ka argiõhtu lauakatmise mure lahendamiseks. Sellise supi puhul on võimalik koorese…

Retsept: Madalal temperatuuril küpsenud lõhefilee apelsini-sinepi marinaadis

Madalal temperatuuril küpsenud kala on ülistamist väärt. Sel moel küpsedes jääb lõhe kreemjas ja õrn ning väga mahlane. Tõeliselt hõrk suutäis, mis on igati pidulauale sättimist väärt. Häirida ei tohi end lasta ka sellest, kui vanatädi pidulaua ääres teeb vihjeid tooreks jäänud kalale. Uued ajad, uued maitseelamused! 🙂 Lõhel on omadus küpseda ka madalal temperatuuril…

Retsept: 3 lihtsalt valmivat lõhe suupistet pidulauale

Saabumas on aasta piduderohkeim periood, kus lauad kattuvad hea ja paremaga. Luba endale sel ajal veidi rohkem ja leia ka kalatoodetele pühadelaual väärikas koht. Kvaliteetne soolatud lõhemari, mahlane graavilõhe ja rikkalik suitsulõhe – suupisted, mis lisavad igale pidulaule maitseelamusi. Eelista kindlasti kvaliteetsest ja värskest kalast tehtud graavilõhet vaakumpakendis müüdavatele alternatiividele. Ole ka kalamarja osas valiv,…

Retsept: Mee-apelsinimarinaadis lõhefilee

Mahlane lõhefilee on tõeliselt hõrk suutäis. Eriti hõrguks saab aga lõhefilee siis, kui seda maitsestada mee, apelsini ja ingveriga. See on hästi mõnus maitsekooslus. Tulemuseks on lausa piduroa mõõtu roog, mis pakub maitsenaudingut ja aitab välja tuua lõhefileest parimad maitsenüansid. Hea lihtne valmistada ja soovi korral võib apelsini ka greibiga asendada. Värske ja hapukas tsitruse…

Retsept: Forelli-porrupirukas kartuli-rukki muretainapõhjal

Hästi mõnus ja mahlane kalapirukas on selline toit, mis sobib nii pidulauale sättimiseks kui ka näiteks koos värske salatiga serveerides maitsvaks õhtueineks. Selle piruka muudab tavapärastest pirukatest tervislikumaks kartuli-rukkijahutainast muretainapõhi. Hea lihtne valmistada ja oma maitseomadustelt ei jää see tainas ka klassikalisele muretaignale alla. Pigem vastupidi. Ja kui täidiseks sättida mahlane porru koos forelliga, maitseks…

Retsept: Lõhe-poke punase riisi ja köögiviljadega

Poke on toit, mida kõige sagedamini valmistatakse toorest tuunikalast, kuid mis jääb väga maitsev ka värske lõhe või forelliga. Poke /poʊˈkeɪ/ on pärit Havailt, kuid nüüdseks levinud juba pea üle maailma ning üsna kohustuslik paljudes trendikates toidukohtades. Tegemist on tükeldatud toore kala või mereanniga ning oma tüübilt meenutab valdavalt eelroana serveeritav poke kas siis ceviche´i…

Graavilõhe valmistamine

Gravlax ehk graavilõhe on Skandinaaviamaadest pärit lõhe valmistamise viis, kus lõhe pannakse maitsestuma soola, suhkru ning tavaliselt ka tilliga. Serveeritakse seda tavaliselt eelroana või suupistega kas tumeda leiva, röstitud saia, sobiva kastme või isetehtud leivamäärdega või siis ka keedetud kartulitega. Graavilõhe valmistamine on imelihtne eeldusel, et jagub kannatust minimaalselt ööpäev oodata. Aga tulemus on alati…

Retsept: Misomarinaadis lõhe seesaminuudlitega

Misomarinaadis lõhe seesaminuudlitega Miso on Jaapani köögist pärit maitseaine, mis on valmistatud fermenteeritud sojaubadest ja mis oma soolaka tummise maitsega aitab elegantselt maitsestada nii liha, kala kui ka köögivilju. Miso maitse on ühtaegu nii soolakas ja külluslik ja kõige selgemini aitab misolt saadavat maitsebuketi iseloomustamiseks termin umami ehk siis see müstiline viies maitse. Lisaks täidlasele…

Retsept: Laimi-tšillimarinaadis lõhefilee köögiviljadega

Särtsakashapu laim ning terav tšillipipar on kooslus, mille puhul võib lõhet valmistades alati kindel olla. Lõhe rammusat maitset aitab hapukas laim hästi tasakaalustada, maitsenüansse aitavad mitmekesisemaks muuta nii soolane sojakaste, mesi, küüslauk kui ka jahvatatud paprikapulber. Köögiviljadel küpsenud lõhefilee immutab ka köögiviljad oma mahla ja marinaadiga läbi ja nii valmibki lihtsa vaevaga maitsev ja külluslik…

3 viisi, kuidas suvel maitsvalt lõhe küpsetada

Oled suur punase kala sõber, kuid ideed, kuidas kala suveperioodil valmistada hakkavad otsa saama? Tuleme sulle appi ning pakume välja 3 viisi lõhe valmistamiseks, mida kindlasti soovitame. Lõkkekumas küpsetamine Üheks hästi lihtsaks ja maalähedaseks lõhe valmistamise võimaluseks on lõhe plangul lõkkekumas küpsetamine. Selline idee on näpatud meie põhjanaabritelt, kus lõkkekuumuses küpsetatud kala kutsutakse loimuloheks. Põhimõte…

Retsept: Madalal kuumusel küpsenud ahjulõhe sidruni ja rosmariiniga

Kogused on arvutatud kuuele inimesele. 1,5 kg lõhefileed 2 keskmise suurusega sidrunit 7 rosmariinioksa 1 sl rosé-pipart 1 dl oliiviõli meresoola Vala pannile teelusikajagu õli ja pruunista sidruniviile tugevamal kuumusel mõlemalt poolt minutijagu. Vala ahjupannile julge sorts õli, pooled sidruniviilud ja enamus rosmariiniokstest. Kuivata kala majapidamispaberiga ja aseta, nahk allpool, saadud kuhja otsa. Maitsesta kala…

Avasime uue Lõheäri Balti Jaama Turul

Avasime 19. mail oma kolmanda poe, asukohaks Põhja-Tallinna uus meka Balti Jaama Turg. Ootame kõiki kohalikke ja kaugemaid kalasõpru E-L 9-19.00 ja P 9-17.00. Leiate meid BJT kalaletist, kus oleme kohal tuntud headuses ja kvaliteedis! Pakume ikka neid samu Käsmu traditsioonide järgi valmistatud imemaitsvaid kalatooteid. Peamiselt lõhet, forelli ja siiga. Kindlasti ei puudu BJT Lõheärist…