3 viisi, kuidas suvel maitsvalt lõhe küpsetada

3 viisi, kuidas suvel maitsvalt lõhe küpsetada

Oled suur punase kala sõber, kuid ideed, kuidas kala suveperioodil valmistada hakkavad otsa saama? Tuleme sulle appi ning pakume välja 3 viisi lõhe valmistamiseks, mida kindlasti soovitame.

Lõkkekumas küpsetamine

Üheks hästi lihtsaks ja maalähedaseks lõhe valmistamise võimaluseks on lõhe plangul lõkkekumas küpsetamine. Selline idee on näpatud meie põhjanaabritelt, kus lõkkekuumuses küpsetatud kala kutsutakse loimuloheks. Põhimõte on lihtsamast lihtsam. Lõhefilee tuleb kinnitada puuplangule, kasutades sellest puidust punne, et metalliga lõhe puhast maitset mitte rikkuda.

NIPP: Plangu võid osta suvalisest ehituspoest, seega ei tohiks selle puudumise taha ühegi lõkkelõhe valmistamine jääda.

Erinevad viisid kuidas lõhe grillida

Siis tuleks teha paras lõke ja lõhe sinna lõkkekumasse küpsema sättida. Lõke peab olema paraja kuumusega ehk siis tegemist ei ole mitte kiirmeetodiga, vaid vaikselt lõkkekumas küpseva kalaga. Plangule kinnitatud kala tuleks sättida lõkkest nii kaugele, et kala kohal kannataks kätt hoida umbes 7-10 sekundit. Maitsestamise osas on koolkondi mitu, kuid kõige puhtama maitsega lõhe saab nii, et lõkkepaistele läheb lõhe oma neitsilikkuses ehk siis ilma maitsestamata. Lõkkepaistes küpsedes omandab kala kerge suitsuse maitse, mis on oluliselt delikaatsem ja pehmem kui tavalisel suitsukalal. Ja et suitsust maitset veelgi mõnusamaks muuta, siis võib kala alla sättida mõned kadakaoksad.

Lõkkel küpsenud lõhe puhul tuleb silmas pidada, et kui mingi osa kalast kipub liiga aeglaselt küpsema, võib planku keerata nii, et just see osa on suunatud lõkke keskosa poole. Kui on soovi kiiremini kala küpseks saada, võib lõhe sisse ka sälgud lõigata. Nii pääseb kuumus paremini kalale ligi, kala küpseb kiiremini ja ka serveerimine on selle võrra lihtsam, sest portsjonid jagunevad vastavalt tehtud sälkudele. Kel aga aega, see võib kala ka lahtilõikamata küpsetada.

Kala küpsust saab hästi kontrollida kui kõige paksemast kohast torgata näpp liha ja naha vahele. Kui tegevus tundub lihtne, ehk siis liha on naha küljest juba lahti, siis on suure tõenäosusega kala söömiseks valmis.

Maitsestamine jääb suuremalt jaolt hilisemaks tegevuseks ehk siis serveerides oleks soovitav hoida soola- ja pipraveski läheduses. Nii puhta ja eheda maitsega lõhe vajabki vähe maitsetamist. Natuke väga head soola, natuke väga head pipart, soovi korral veidi hapet kas sidruni- või laimimahla näol, veidi hakitud värsket otse peenralt toodud tilli ja… voila!

Kokkuvõtvalt tegevuskäik siis järgmine:

  • Kinnita lõhefilee puupunnidega plangule. Soovi korral säti filee alla ka kadaka- või ka näiteks kaseoksi.
  • Aseta plank koos lõhega lõkkest ca 50 cm kaugusele. Kuumust kontrolli nii, et saaksid kätt 7-10 sekundit lõhe juures hoida, ilma et valus hakkaks.
  • Jäta lõhe lõkke äärde küpsema ca 45 minutiks kuni tunniks. Kontrolli aeg-ajalt küpsust ja seda, kas lõhe küpseb ühtlaselt. Vajadusel keera planku, kohenda lõket või muuda lõhega plangu kaldenurka, et lõhe ühtlaselt küpseks.
  • Tõsta valmis lõhega plank lõkke juurest eemale ja maitsesta soolahelveste ja musta pipra ning värske tilliga või tillivõiga.


Saviplaadil küpsetamine

Lisaks lõkke ääres küpsetamisele võib loomulikult lõhet ka grillida. Suitsune grillimaitse sobib lõhega väga hästi ning grillimiseks on palju erinevaid võimalusi. Võib lõhefilee tükeldada ja grillida portsjontükke, samas on hästi mugav grillida ka tervet lõhefileed. Hästi mõnusa tulemuse annab saviplaadil grillitud lõhe. Savi kuumeneb korralikult kuumaks ning hoiab küpsemise ajal hästi kuumust. Kui sul saviplaati käepärast ei ole, võid kasutada ka fooliumit.

Grillitud lõhe maitsestamiseks on mitmeid mooduseid. Üheks lihtsaks ja väga maitsvaks võimaluseks on mee- ja sinepimarinaad. Hea lihtne valmistada ja annab alati supermaitsva tulemuse. Sinepina võib kasutada kas teralist või kreemist sinepit vastavalt sellele, mida keegi eelistab. Selline kaste sobib hästi ka ahjulõhe valmistamiseks, nii et igaüks võib siis vastavalt oma soovile kastet kohandada oludele sobivaks.

Retsept: Mee- ja sinepikastmega lõhe

RETSEPT: MEE- JA SINEPIKASTMEGA LÕHE
Kogused on arvutatud neljale kuni kuuele inimesele. Kasutasime keskmisest suuremat lõhefileed.

Mee-sinepimarinaad:

  • 3 sl Dijoni sinepit (soovi korral täisterasinepit);
  • 3 sl vedelat mett;
  • 3 küüslauguküünt, peeneks hakituna;
  • 1-2 sl sidrunimahla;
  • 1/2 tl soola;
  • värskelt jahvatatud musta pipart;
  • hakitud värsket peterselli;
  • õli.

Sega kastme ained kokku. Tõsta lõhe õlitatud saviplaadile või fooliumisse ja määri kaste ühtlaselt lõhe pinnale. Fooliumi võid pealt kokku voltida. Aseta kuumale grillile ja grilli ca 20-30 minutit sõltuvalt filee paksusest. Küpsust kontrolli kõige paksema koha pealt. Fooliumis grillides ava küpsemise lõpus fooliumipakike pealt ja küpseta avatult lõpuni.

Ahjuplaadil küpsetamine

Ahjus küpseta lõhet samuti kokkuvolditud fooliumi sees 180 kraadi juure ca 20 minutit. Ava siis foolium pealt, lülita sisse ahju grillelement ning aseta lõhe grillelemendi alla mõneks minutiks, kuni kala pealispind on kergelt pruunistunud. Tõsta lõhe ahjust või grillilt, puista peale värsket hakitud peterselli ja serveeri kohe.

Ahjuplaadil lõhe küpsetamine

Tulemus jääb mõnusalt mahlane ja tekstuuri lisavad krõmpsuvad sinepiterad. Juurde paku soovipäraseid lisandeid – värsket salatit, ahjuköögivilju või ka kartuleid, kas siis keedetuna või ahjus valmistatult.

Mõnusat nautimist!

Küsi lisainfot