Erik Orgu blogi: Marinaadid ja kastmed

Eelnevas kahes blogis rääkisin sulle, kuidas marineerida ja küpsetada kala, loodan, et oled neid nippe juba katsetanud heade tulemustega. Nüüd on aeg rääkida maitsestamisest ja siis ongi täisring, saad hakata grillima nagu proff! 🙂

Kala puhul on mul ainult üks reegel, maitse ei tohi hapuks/kibedaks minna, st seda, et ei liialda neid maitseid tekitavate toidu-/maitseainetega. Teen sulle asja veel lihtsamaks ja annan sulle 5 oma lemmikretsepti!

  1. Mee-sinepi marinaad/kaste, võid ise valida, kas teed kastme või marineerid, mõlemad variandid on väga head! Tegelikult on koostisosi rohkem, kui 2, sega omavahel mesi, sinep, till, sool, pipar ja sidrunimahl või riivitud sidrunikoor. Alusta nii, et paned 1 spl mett ja sinepit, siis teisi silmajärgi, sega kokku- maitse ja siis lisa rohkem juurde seda, mida soovid, põhiline on see, et sulle kooslus maitseks.
  2. Sidruni-koriandri marinaad/kaste, selle puhul soovitan valada peale kuumale lõhele, kohe, kui oled ahjust/grillilt/pannilt võtnud, sest kuumutamine ei tee maitsele head! Kastme valmistamiseks haki koriander, riivi sidrunikoor või pigista sidrunimahl, lisa oliiviõli, sool ja pipar ning sega uhmris/saumuksriga/blenderis/köögikombainis, sest koriandri lehed peavad saama purustatud, et maitse vallanduks! Jällegi leia selline vahekord, mis sulle kõige rohkem maitseb ja tilk mett teeb asja veel paremaks, kui magus sulle vastukarva pole 😉
  3. Terav ürdikaste/marinaad, see lase käiku siis, kui soovid minna maitseseiklusele, sest vürtsikas kala pole igapäevane nähtus 😉 Kastme valmistamiseks haki petersell/koriander(vali üks), riivi küüslauk, haki tšilli/kasuta maitseainet, lisa oliiviõli, sool ja pipar ning sega uhmris/saumuksriga/blenderis/köögikombainis, et maitsed korralikult seguneksid ja jällegi leia selline vahekord, mis sulle kõige rohkem maitseb, aga domineerida võiks tšilli 😀 Võiksid selle valada kuuma kala peale, sest see toob maitset pisut rohkem esile.
  4. Mahe külmkaste, see on superlihtne, haki till, kurk(võta seemned välja) ja roheline sibul ning sega hapukoore/maitsestamata jogurtiga/skyriga. See kaste sobib kõrvale, palun mitte kuumutada ega kuuma kala peale panna 🙂
  5. Viimane ja kõige lihtsam BBQ lõhe, selleks osta poest BBQ kaste ja määri see kalale paar minutit enne, kui kala valmis saab ning soovi korral võid pärast suurema koguse kõrvale võtta. Aga alguses ära seda peale pane, sest kaste hakkab suuremal kuumusel kõrbema.

Kui sa neid kastmeid/marinaade katsetad, siis jääd rahule, luban sulle seda 🙂

Parimatega

Sinu toitumisnõustaja Erik Orgu

 

 

 

Küsi lisainfot