Erik Orgu nõuanne: 2 viisi, kuidas marineerida kala.

Nonii, kohe ongi käes grillihooaeg, mina olen valmis, kas sa ka? Sooviksin anda sulle paar nippi kala marineerimisel, et iga kord oleks õnnestunud maitseelamus. Mul on 2 viisi, üks on 24+ tunni marinaad ja teine kiirmarinaad, sest mõned olukorrad nõuavad seda.

Rääkides 24 tunni või isegi pikema aja marinaadist, siis selle puhul ühtegi erivõtet rakendama ei pea, sest kalal on piisavalt aega, et maitsed imenduksid. Ok tegelt paar asja ikka on 🙂 Esiteks marinaad võiks vedel olla, seda saad teha õli, vee, mahla või nt keefiri abil, aga sobivad ka teised vedelikud, ilmselgelt kasutad sa maitseaineid või ürte ka, mis siis maitset loovad. Teine nipp on mul see, et torkan kala sisse kahvli või hambaorgiga mõned augud, et vedelmarinaad leiaks tee ka liha keskele. Kui need kaks asja ära teed, siis oled kindlasti õnnelik tulemuse üle. Nüüd pead vaid õigel temperatuuril või leegil kala küpsetama, et liha küps oleks ja marinaad kõrbema ei läheks! Kui paned marinaadi ürte, siis pigem 180-200 kraadi ja kui maitseained, siis 200-250 kraadi.

Teine marineerimise võimalus on kiirmarinaad, see on siis juhtudeks, kui pole aega lasta kalal kaua marineerida. On vaid üks nipp mida pead tegema, nimelt see, et teed marinaadi valmis ja segad kala maksimaalselt poole koguse marinaadiga ja teise poole segad siis, kui võtad kala grillilt. Soovitan teha nii, sest kui määrid kalale marinaadi peale ja hakkad kohe küpsetama, siis ei jõua marinaad imenduda ning kuumus kahjustab maitset. Aga määrides marinaadi kohe peale küpsetamist, ei kahjusta sa marinaadi ja kalast tulenev kuumus muudab maitset veelgi paremaks.

Katseta neid viise ja vaata, mis sulle paremini sobib, sest järgmises blogis räägin kuidas ma tulel kala grillin 🙂

Parimatega,

Toitumisnõustaja Erik Orgu

Küsi lisainfot