Erik Orgu nõuanne: Kuidas küpsetada maitsvat kala.

 

Eelmises blogis kirjutasin marineerimisest, kui sa seda lugenud pole, siis mine vaata LINK. Sai ka lubatud, et seekord räägin, kuidas sa seda maitsvat kala küpsetada võiksid.

Lõhe või forelli küpsetamisel kasutan ainult 2 meetodit, sest nii on minu arvates kõige lihtsam ja parim tulemus, soovitan sul kindasti proovida neid, sest päris tihti kuulen, et inimesed on hädas mahlase kala tulemuse saavutamsiega.

1. Pannil või grillil küpsetamine

Esiteks peab olema pann või grillrest kuum, isegi väga kuum ma ütleksin, sest sa ei taha, et kala kinni jääb, kui pöörata vaja! Kõigepealt praen kala mitte naha poolt 30-60 sekundit, et saada ilus pruun tekstuur peale. Kui sul on on hea pann, siis õli pole vaja lisada, aga kui grillil teed, siis niisuta köögipaber õliga ja tõmba ettevaatlikult üle resti. Siis kui pealmine pool on kuni 1 minut küpsenud pööran ümber nii, et nahk jääb alla ja keeran kuumuse poole väikemaks või grillil tõstan kala sinna, kui on vähem kuumust. Jätkan nii küpsetamist 12-15 minutit olenevalt kala paksusest ja kuumusest. Kui sa peale 10 minutit küpsetamist piilud filee kõige paksemasse osasse sisse, siis vastavalt oma küpsustaseme eelistusele valid mitu minutit veel küpsetada. Võid ka jälgida kala külgi, kui hakkab valge vaht küljepeale ilmuma, siis võid kohe ära tõsta kuumalt, sest kala veel järelküpseb.

2. Ahjus küpsetamine

See on nüüd kõige lihtsam, sest pole vaja midagi keerata, lihtsalt pane paika temperatuur ja aeg ning maitsesta hiljem. Mina küpsetan alati 180 kraadiga, sest kalaliha on hõrk ja ei vaja kõrgemat temteratuuri ning kui ühes tükis on õhemad ja paksemad kohad, siis 200+ kraadi kuivatab õhemad kohad ära. Peetri Lõheäri pluss on see, et kala on alati samasuguse välimusega, mis tähendab seda, et saad alati ühesugust aega ja temperatuuri kasutada.

Mina panen kala klaasist ahjuplaadile, 180 kraadi ja 12 minutit ning peale ahjust välja võtmist lasen seista 5 minutit enne, kui sööma hakkan. Nii lihtne see ongi.

Ja veelkord soovitan sul minna lugema eelmist blogi, et teada saada, kuidas marineerida kala 🙂

 

Maitseelamusi soovides,

Toitumisnõustaja Erik Orgu

 

Küsi lisainfot