Graavilõhe valmistamine

graavilõhe

Graavilõhe

Gravlax ehk graavilõhe on Skandinaaviamaadest pärit lõhe valmistamise viis, kus lõhe pannakse maitsestuma soola, suhkru ning tavaliselt ka tilliga. Serveeritakse seda tavaliselt eelroana või suupistega kas tumeda leiva, röstitud saia, sobiva kastme või isetehtud leivamäärdega või siis ka keedetud kartulitega.

Graavilõhe valmistamine on imelihtne eeldusel, et jagub kannatust minimaalselt ööpäev oodata. Aga tulemus on alati mõnus. Lõikad mustale leivale õhukesi viile, laotad ohtralt tilli-sinepikastet peale, piserdad veel veidi sidrunimahla ja jahvatad musta pipart ja mõmised rahulolust. Hästi sobituvad leivale lõheviilude alla ka küpse avokaado viilud – proovige järgi, väga maitsev kooslus.

Graavilõhe valmistamise jaoks läheb vaja:

  • 1 kg lõhefileed
  • 50 g meresoolahelbeid (kasuta pigem soolahelbeid või jämedat soola kui peensoola)
  • 30 g rafineerimata suhkrut
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • sorts valget viina
  • kuhjaga hakitud värsket tilli nii, et saaks paksu kihina kogu lõhepinna katta või peene riiviga riivitud toorest peeti

Puhasta vajadusel lõhefilee luudest (seda saab teha nii pinsettidega tõmmates kui ka kartulikoorimisnoaga mööda lõhe pinda libistades). Peetri Lõheäri lõhefilee on praktiliselt ilma luudeta, seega võib eelmainitud etapi vahele jätte. Haki till, sega soola, suhkru, pipra ja sortsu viinaga. Kui kasutad peeti, siis sega see tilliga või kasuta hakitud tilli asemel hoopis riivitud peeti. Määri saadud segu lõhefilee pinnale. Nüüd võib filee täpselt keskelt pooleks lõigata ja siis kaks poolt “näod” vastamisi üksteise vastu suruda. Mässi tihedalt toidukilesse, aseta kaussi ja jäta raskuse alla vähemalt 24 tunniks maitsestuma. Vahepeal võid käia eralduvat vedelikku ära kallamas ja fileedel teist külge keeramas.

Sooldumise ajaks soovitatakse minimaalselt 24 tundi, optimaalseks peetakse aga 48-tunnist sooldumise aega. Selle käigus tõmbab sool lõhest vedelikku välja ja kuna lihamahlad on soodne pinnas bakterite paljunemiseks, paraneb seeläbi ka soolatud lõhe säilivusaeg. Mida pikemalt lõhe sooldub, seda tihkemaks muutub graavilõhe liha.

Piisavalt kaua sooldunud lõhefilee puhasta tilli-soola segust. Lõika terava fileerimisnoaga hästi õhukesed lõheviilud ning naudi neid endale meelepärasel moel.

Graavilõhe säilib edukalt külmkapis nädalapäevad. Kui soovid pikemalt hoida, siis kannatab ta ka edukalt sügavkülmutada.

Graavilõhe avokaado ja pošeeritud munaga

Graavilõhe avokaado ja pošeeritud munaga

Erinevaid maitsevariatsioone:

  • võid kasutada ka purustatud kadakamarju lõhe maitsestamiseks

  • marinaadile võib lisada riivitud sidruni või laimikoort, annab mõnusa hapukas-mõrkja lisamaitse

  • valge viina asemel võib kasutada muid jooke (rumm, džinn, tekiila vm)

  • saab valmistada ka Aasia-stiilis lõhet, kus tilli asemel koriander ning marinaadisegusse lisatud riivitud ingverit ja laimikoort ning soovi korral ka veidi tšillit

  • põneva tulemuse saab ka teepuru kasutades. Puista koos soolaga lõhefileele kas musta teed või näiteks vürtsikamat Earl Grey teed.

Väga hästi sobib graavilõhega sobitada sinepikastet. Selle valmistamine on lihtne ja sarnaneb isetehtud majoneesi valmistamisega.

Sinepikaste meega

  • 1 suurem ja kollasem munakollane
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 1 spl vedelat mett
  • 2 spl valge veini äädikat
  • 100 ml (oliivi)õli

Sega munakollane sinepi ja meega, lisa pidevalt segades äädikas ning vispelda viimaks sisse õli, kuni on moodustud ühtlane ja kreemjas emulsioon. Puista sisse peotäis värsket hakitud tilli.

Graavilõhe sobib hästi nii võileivale, salatisse, suupistelauale, hommikusöögi ühe komponendina omleti või praetud muna kõrvale.

Väga maitsev jääb graavilõhe koos pošeeritud munaga. Vedelast munakollasest moodustub graavilõhele rikkalik tummine kaste. Pošeeritud muna valmistamiseks kurna toores muna tihedal sõelal nii, et vedelam osa munavalgest eralduks. Aja kastrulis vesi keema, alanda kuumust nii, et vesi keeb rahulikult, tekita kastrulisse ringjate liigutustega keeris ja poeta toores muna ettevaatlikult keerise sisse. Keeda 2-3 minutit ja tõsta siis vahukulbiga muna välja. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri koos graavilõhega kas võileival või salatil.

Küsi lisainfot