Retsept: Lõhe-poke punase riisi ja köögiviljadega

Poke on toit, mida kõige sagedamini valmistatakse toorest tuunikalast, kuid mis jääb väga maitsev ka värske lõhe või forelliga. Poke /poʊˈkeɪ/ on pärit Havailt, kuid nüüdseks levinud juba pea üle maailma ning üsna kohustuslik paljudes trendikates toidukohtades. Tegemist on tükeldatud toore kala või mereanniga ning oma tüübilt meenutab valdavalt eelroana serveeritav poke kas siis ceviche´i või tartari, kui tuua võrdlusi teistest köökidest Eelkõige kasutatakse poke´i maitsestamiseks sojakastet, seesamiõli ja rohelist sibulat ning mõjutused maitsestamisel tulenevad Jaapani köögist. Poke on algselt olnud kalameeste kerge suutäis, mida värske kala lõikamisel ülejäänud tükkidest kiireks ampsuks vormistati. Kuna tegemist on toore kalaga, siis on eriti oluline kala värskus ja kvaliteet. Seetõttu tasuks poke´i valmistamiseks eelistada parima kvaliteediga kala. Peetri Lõheäri pakutavad lõhe- ja forellifileed peaksid nendele nõudmistele igati kohased toorained olema.

Neljale

Lõhe-poke:

  • 400 g lõhe- või forellifileed, tükeldatuna
  • 2 sl sojakastet
  • 1 sl seesamiõli
  • 1 sl riisiõli
  • 1 tl hästi peenelt riivitud ingverit
  • 1 tl hästi peenelt riivitud küüslauku
  • Hakitud rohelist sibulat
  • seesamiseemneid

Serveerimiseks:

  • 100 g punast riisi, keedetud vastavalt pakendi juhistele
  • 2 lühikest kurki, õhukeste ribadena ja kergelt laimimahlas ja sojakastmes marineeritud
  • 2 avokaadot, tükeldatuna
  • Wakame vetikat
  • 1 väiksem pea brokolit, õisikutena ja 3-4 minutit soolvees keedetuna

Poke´i valmistamiseks sega väikeses kausis sojakaste, seesamiõli, riisiäädikas, ingver ja küülauk. Lisa tükeldatud lõhe ja hakitud roheline sibul. Marineeri kala selles segus ca 20 minutit.

Samal ajal keeda punane riis vastavalt pakendi juhisele. Keeda brokolit soolaga maitsestatud vees 3-4 minutit ja jahuta siis külma vee all. Tõmba kurgist õhukesed ribad ja marineeri neid laimimahla ja sojakastme sees.

Serveerimiseks jaota nelja kausi vahel laiali lõhe poke, punane riis, kurk, brokoli ja wakame. Puista peale seesamiseemneid ja rohelist sibulat. Serveerimisel paku juurde veel sojakastet. Serveeri kohe.

Küsi lisainfot