Retsept: 3 lihtsalt valmivat lõhe suupistet pidulauale

Saabumas on aasta piduderohkeim periood, kus lauad kattuvad hea ja paremaga. Luba endale sel ajal veidi rohkem ja leia ka kalatoodetele pühadelaual väärikas koht. Kvaliteetne soolatud lõhemari, mahlane graavilõhe ja rikkalik suitsulõhe – suupisted, mis lisavad igale pidulaule maitseelamusi. Eelista kindlasti kvaliteetsest ja värskest kalast tehtud graavilõhet vaakumpakendis müüdavatele alternatiividele. Ole ka kalamarja osas valiv, sest krõmpsuvalt tihke tera ja lössivajunud õhust tühjaks jooksnud õhupalli olemusega kalamarjateral on suur vahe. Olgu kraam kasvõi pisut kallim, aga pidulaud väärib vaid parimat. Seda me Peetri Lõheäris ka pakume. 

Kartulipliinid lõhemarja ja hapukoorega

Kartulipliinid koos hapukoore, kalamarja ja punase sibulaga on kombo, mis ei vea kunagi alt. Kartul aitab pliinid mõnusalt mahlaseks muuta ja kala ning kartuli sobivust ei pea tõenäoliselt enam kellelegi lahti mõtestama hakkama. Kartulipliinid prae kuumal pannil pealt krõbedaks. Nii jäävad need eriti maitsvad.

6-8-le

Kartulipliinid:

  • 3-4 suuremat kooritud ja keedetud kartulit
  • 1 muna
  • 2 sl speltajahu
  • 2 sl piima
  • 1 sl võid, sulatatuna
  • Soola ja pipart
  • Õli praadimiseks

Serveerimiseks:

  • Paksemat hapukoort
  • Lõhemarja
  • Punast sibulat, õhukeste poolratastena
  • Värsket tilli

Töötle keedetud kooritud kartulid koos piima ja võiga ühtlaseks massiks. Sega juurde muna ja jahu. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae umbes supilusikatäiesuuruseid pliinid mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kõrvale.

Serveerimiseks tõsta igale pliinile hapukoort, lõhemarja ja punase sibula poolrattaid. Kaunista värske tilliga. 

Suupisted herne-avokaadokreemi, graavilõhe ja lõhemarjaga

Neoonrohelise herne-avokaadokreemi, graavilõhe ja lõhemarja kattega krõbedaks röstitud must leib on ühtaegu nii elegantne kui ka samas parajalt rustikaalne maitsekooslus. Seda mõnusat suupistet on lihtne valmistada, see on igati tervisesõbralik ning sobib pidulikule peolauale sättimiseks imehästi.

12 suupistet

  • 12 ca 3-4 cm läbimõõduga tumedast rukkileivast lõigatud ketast
  • Rapsiõli
  • 6 õhukest graavilõhe viilu, pikkupidi poolitatuna
  • 13 tl lõhemarja
  • Serveerimiseks värsket tilli
  • Värskelt jahvatatud musta pipart

Herne-avokaadokreem:

  • 300 g külmutatud rohelisi herneid
  • 1 suurem või 2 väiksemat küpset avokaadot
  • Veidi münti
  • Soola ja pipart
  • Oliiviõli

Valmista esmalt hernekreem. Selleks blanšeeri rohelisi herneid soolaga maitsestatud vees 1 minut (s.t. lase vesi keema ja tõsta herned sinna sisse). Keeda 1 minut, kalla siis sõelale ja jahuta külma vee all. Kalla blenderisse või purustajasse, lisa avokaado, sool, pipar, veidi värsket hakitud münti. Töötle ühtlaseks kreemiks. Maitsesta lõplikult.

Piserda mustast leivast lõigatud ümaraid kettaid õliga ning küpseta 200 kraadises ahjus mõned minutid, kuni leib on krõbe. Jahuta. Tõsta igale leivale teelusikatäis herne-avokaadokreemi. Sinna peale säti rullikeeratuna lõhefilee. Tõsta igale suupistele teelusikatäis lõhemarja. Jahvata peale musta pipart ja kaunista tillioksaga.

Suitsulõhe rilette krõbesaiaga

Külluslikust suitsulõhest saab lihtsa vaevaga vormida mõnusalt kreemise rilette ´i, millest saab omakorda valmistada maitsva suupiste, kui seda sättida katteks krõbedaks röstitud saiale. Kohevama tulemuse saad siis, kui segad rilette´i sisse vahustatud koort. Sellist kreemjat katet sobib samamoodi pakkuda ka mustal leival.

8-10-le

  • 300 g kuumsuitsulõhet, tükkideks rebituna
  • 100 g toorjuustu, toasoojana
  • 1,5 dl 35%-list koort
  • Hakitud tilli
  • Sidrunimahla ja veidi riivitud sidrunikoort
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks lõhemarja

Krõbesaia valmistamiseks:

  • Baguette´ist või pikast saiast lõigatud õhukesi viile
  • oliiviõli

Vahusta esmalt rõõsk koor koos toorjuustuga kohevaks vahuks. Lisa tükeldatud lõhe ja hakitud till. Sega läbi. Maitsesta sidrunimahla ja tibakese sidrunikoorega ning soola ja pipraga. Krõbesaia valmistamise jaoks lõika pikast saiast õhukesed viilud. Piserda neid oliiviõliga ning küpseta 200 kraadi juures mõned minutid kuni sai on krõbe ja hakkab kuldseks muutuma. Serveerides võid rilette´ile lisada veel kalamarja ja raputada täiendavalt värsket tilli.

Küsi lisainfot