Retsept: lahtine suvikõrvitsa-lõhepirukas

Suvikõrvitsahooaeg on alanud! Krõbeda lehttainapõhjaga lihtne ja värske moega pirukas sisaldab seda suvist köögivilja ohtralt ning koos õrnsoolalõhega sobib see imehästi ka peolauale! Sama retsepti järgi saad valmistada ka väiksemad pirukaruudud või –ristkülikud. Sel juhul vähenda veidi ahjus küpsemise aega.

Kuuele

  • 300 g pärmi-lehttainast
  • 300 g kodujuustu
  • 1 muna
  • 1 sl hakitud tilli, tüümianilehti ja murulauku
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 1-2 suvikõrvitsat
  • 200 g Peetri Lõheäri viilutatud õrnsoolalõhet
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 tl kappareid
  • soola, pipart
  • Serveerimiseks sidruniviile, soovi korral salatilehti ja kurgirohu- ja tilliõisi

Sulata tainas ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui kasutad väiksemaid tainaplaate, siis niisuta tainakülgi külma veega ja suru need kergelt näpistades omavahel kokku. Lõika pirukapõhjale terves ulatuses u 1 cm laiune raam, kuid nii, et nuga tainast päris läbi ei lõikaks. Keskmine osa toksi kahvli abil auklikuks. Nii küpseb põhi paremini läbi ja jääb krõbe. Tõsta ahjuplaat 200-kraadisesse ahju u 10 minutiks küpsema, kuni tainas on kerge jume omandanud ja kerkinud. Suru keskmist osa kergelt madalamaks. Klopi kokku muna ja kodujuust. Maitsesta soola, pipraga ja sega juurde ürdid ning riivitud sidrunikoor. Tõsta kodujuustusegu tainale ja küpseta 180-kraadi juures veel 10 minutit, kuni see on tahenenud. Samal ajal viiluta suvikõrvitsad pikkupidi võimalikult õhukesteks ribadeks (hea on selleks kasutada näiteks köögimandoliini või koorimisnuga) ja maitsesta kergelt soolaga. Tõsta suvikõrvitsad tahenenud kodujuustusegule, nirista peale oliiviõli ja küpseta veel 5-10 minutit, kuni suvikõrvits on kergelt pehmenenud. Tõsta pirukas ahjust ja lase veidi jahtuda. Säti pirukale lõheviilud, salatilehed ja kapparid. Nirista peale veidi sidrunimahla ja kaunista soovi korral tilli- ja kurgirohuõitega.

Retsept: Britt Paju

 

Küsi lisainfot