Retsept: Madalal temperatuuril küpsenud lõhefilee apelsini-sinepi marinaadis

Madalal temperatuuril küpsenud kala on ülistamist väärt. Sel moel küpsedes jääb lõhe kreemjas ja õrn ning väga mahlane. Tõeliselt hõrk suutäis, mis on igati pidulauale sättimist väärt. Häirida ei tohi end lasta ka sellest, kui vanatädi pidulaua ääres teeb vihjeid tooreks jäänud kalale. Uued ajad, uued maitseelamused! 🙂

Lõhel on omadus küpseda ka madalal temperatuuril ja liha jääb selliselt valminud kalal kergelt klaasjas ning äärmiselt mahlane. Maitsestada võib sellist madalal temperatuuril küpsenud lõhe vastavalt tujule erinevalt ning iga kalakoka eelistustele vastavalt.

Siin retseptis on inspiratsiooniks saanud jõulude aeg ning kokku saavad marinaadis vürtsikas ingver, hapukasmagus apelsin ning külluslik sinep. Magusa maitse eest kannab hoolt mesi ja teravust lisab väike tšillinüanss. Pühadeaja igati vääriline maitsev taldrikutäis. Lisandiks sobib sättida näiteks sooja salatit rooskapsaga või miks mitte ka klassikalist kartulipüreed.

4-6-le

  • 4×250 g lõhefileed
  • 1,5 dl apelsinimahla (värskelt pressitud)
  • Veidi riivitud apelsinikoort
  • 1-2 sl teralist Dijoni sinepit
  • 2 tl sojakastet
  • 2 tl mett
  • 2-3 küüslauguküünt, peeneks hakituna
  • Väike jupp ingverit, peeneks hakituna
  • Veidi värsket tšillit, peeneks hakituna
  • Soola ja pipart
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Võid

Sega kastrulis omavahel apelsinimahl ja -koor, sinep, sojakaste ja mesi. Lisa hästi peeneks hakitud küüslauk, tšilli ja ingver. Lase keema tõusta ja keeda mõned minutid, kuni kaste on paksenenud. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Määri saadud kaste lõhetükkidele. Aseta igale kalatükile ka veidi võid ning küpseta kala 75-kraadises ahjus ca 25 minutit. Kastmena kasuta peale küpsetamist pannile jäänud kastet. Juurde serveeri sobivaid lisandeid.

Küsi lisainfot