0
Registreeru kasutajaks!

Kuidas hoida kala värskena?

Värske kala on üks kõige õrnematest toiduainetest, millega koduköögis iga päev kokku puutud. Kui meilt küsitakse, kuidas püsib kala võimalikult kaua võimalikult värskena, siis soovitame alati end piinamisest säästa ning maitsev kala kohe pintslisse pista! Aga alati sellest ei piisa. Rahvas nõuab vastuseid ja seda peavad nad saama! Mõned nipid on ning jagame neid heameelega. Ainult parima kala nimel!

Oleme seda maininud ja mainime veel, et meieni jõuab alati ainult kõige värskem kala. Kuna hoiustame seda parimatel võimalikel tingimustel, siis loodame, et seda teevad ka meie kliendid. Peetri Lõheäris arvestame iga kala eripäradega ning loome nende jaoks parima võimaliku keskkonna – kala on asetatud jääle või külmikusse ning on päikese eest kindlalt varjatud.

Kuidas tunda ära värske kala?

Arvamaks, kui kaua on möödnud kala püüdmisest, ei pea Sa õnneks olema selgeltnägija. Toome välja mõned lihtsad tähelepanekud, mida poeleti ees seistes kala valides jälgida.

  • Parim viis kala hoiustamiseks on asetada see purustatud jäässe viisil, et sulavee äravool on tagatud.
  • Läikiv nahk on alati hea märk.
  • Värske kala silmad ei ole tuhmunud ega kokku vajunud. Mida rohkem need peast välja ulatuvad, seda värskem kala on.
  • Ebameeldiv „kalahais“ on minevik. Värske kala on lõhnatu.
  • Mida rohkem on lõpused kehast eemaldunud, seda vanem on kala. Lõpused peaksid püsima täielikult vastu keha.
  • Kui võimalik, palu teenindajal näidata, kui elastne on kalarümp. Kui kalasse sõrmega vajutatud lohk kaob kohe, on mereelukas värske. Püsima jääv süvend viitab kauem säilitatud kalale.

Kui meelepärane merehõbe letilt välja valitud ning soovid lisainfot selle säilivusaja kohta, küsi julgelt meie teenindajatelt. Kala jõuab meieni kindla realisatsioonikuupäevaga ning õigetes tingimustes säilib see ka kodudes lubatud ajani. Iga merehõrgutis on omamoodi ning soovib erikohtlemist, mistõttu ära kõhkle täpsustamast, kuidas väljavalitud kala hoiustada nii, et tagada selle säilimine ajani, mil seda süüa planeerisid.

Küll aga on meil mõni nipp ja trikk, mida saaksid parima tulemuse saavutamiseks järgida. Ja selleks pole võluvõimeid vajagi.

  • Võta Peetri Lõheärisse tulles kaasa termokott. Nii püsib kala edasise ostlemise ajal ja koduteel vajalikul temperatuuri. Termokoti saad soetada ka meilt.
  • Kui õues on soe või ootab pärast kala ostmist ees pikem kodutee, küsi termokotti jääd. See on vähim, mis me teha saame, et kaladel oleks hea uude koju minna.
  • Pane kala koju jõudes kohe külmikusse. Ideaalis peaks kala hoidma -1 ja 0 kraadi vahel, kuid tavakülmikus on palju soojem, 4-6 plusskraadi. Kala pärast pole samas mõistlik hakata külmiku temperatuuri langetama, sest siis kannataksid kõik muud toidud. Seetõttu ei tohiks kala üle ühe ööpäeva külmikus hoida. Mitte mingil juhul ära jäta värsket kala koju jõudes seisma kuhugi kapi peale või veel hullem, päikese kätte.
  • Kala külmikusse asetades ava kilekott. Suletud kott annab ideaalse võimaluse uute eluvormide moodustumiseks, mistõttu võib kokkamist alustades tabada Sind ebameeldiv üllatus.
  • Parim võimalus oleks kala kodustes tingimustes hoiustada jääga täidetud ja tihedalt suletud kaanega termoskastis, mis pikendab kala säilivusaega päeva-kaks võrreldes tavakülmikuga.
  • Pese alati enne kala käitlemist käed, et vältida bakterite edasikandumist.
  • Kui paned kala sügavkülma, siis tea, et võrreldes näiteks loomalihaga säilib kala sealgi oluliselt vähem – sõltuvalt liigist kuni 6 kuud. Seejärel hakkab kalas sisalduv rasv roiskuma. Enne külmutatud kala kasutamist tõsta see päev varem tavakülmikusse sulama, et kala oleks toiduvalmistamise ajaks parimas võimalikus kvaliteedis.

Kõikidest nippidest kõige-kõigem on ennast kvaliteetse toiduga kohe premeerida ning maiuspala võimalikult kiiresti nahka pista. Ja kui tahad homme ka, leia lähim Peetri Lõheäri või kliki end E-Lõheärisse ning vali uus hõrk merekaunitar välja! Ära unusta – iga päev on kalapäev!

Jagame oma kalatarkusi alati suurima heameelega, et maailm saaks päev-päevalt aina rohkem kalatargaks ja muidugi, et kõhud oleksid head-paremat alati täis.