0
Registreeru kasutajaks!

Retsept: forelli -“wellington” fenkoli-õunasalatiga

Klassikaline Wellington valmib küll veisefileega, kuid forell saab selle rolliga samuti suurepäraselt hakkama. Mõned arvavad, et pareminigi. Jõululauale sobib see roog imehästi ka nii jõulukapsa kui muude lisanditega, aga kui soovid krõbedale kalale kergemat kaaslast, paku kõrvale hoopis jõhvikasärtsuga värsket fenkoli-õunasalatit.

Kuuele kuni kaheksale

  • 1 u 1,2kg kaaluv forellifilee
  • 2 kg pärmi-lehttainast
  • 100 g soolaseeni (nt hakitud riisikate segu)
  • 150 g värsket spinatit
  • 1 sibul
  • 30 g võid
  • värsket estragoni
  • soola-pipart
  • muna määrimiseks

Fenkoli-õunasalat:

  • 1 salatipea (nt.frisee)
  • 1 õun
  • 1 fenkol
  • 4 sl värskeid või külmutatud jõhvikaid
  • 4 sl külmpressi oliiviõli
  • 1 tl teralist Dijoni sinepit
  • 0,5 tl mett
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl hakitud estragoni
  • kõrvitsaseemneid
  • Soola, pipart, sidrunimahla

Eemalda forellifileelt nahk. Selleks aseta kala, nahk allpool lõikelauale, suru kööginuga saba poolelt alustades filee ja naha vahele ning lükka, samal ajal teise käega kala nahka enda poole sikutades, kuni kala end nahalt maha rullib. Maitsesta filee mõlemalt poolt kergelt soolaga. Haki sibul peeneks ja kuumuta pannil või sees umbes 5 minutit või kuni see on pehmenenud. Lisa hakitud seened ja kuumuta veel paari minuti jooksul. Vala segu väiksemasse kaussi ja tõsta pannile spinatilehed ning vajadusel veel veidi võid. Kuumuta, kuni spinat on pehmenenud ja lükka see pannilt lõikelauale. Lase veidi jahtuda, seejärel pigista välja liigne vedelik ja haki spinat peeneks. Sega seente ja sibulaga ning maitsesta kergelt pipra ja hakitud estragoniga. Lase segul jahtuda.

Jaga tainas kaheks võrdseks osaks ja rulli mõlemad forellifileest veidi suuremateks ristkülikuteks. Toksi üks tainatükk kahvliga kergelt auguliseks ja tõsta selle keskele pikkupidi spinati-seenesegu, aseta segule kala ja kata ülejäänud spinatiseguga. Jälgi, et filee oleks mõlemalt poolt seguga kaetud. Klopi muna lahti ja pintselda seguga kala umber olev tainas. Aseta kalale teine tainatükk ja suru kahvli abil mõlemad tainatükid kokku. Vajadusel lõika tainas kääride abil kala jaoks sobivasse suurusesse. Määri tainas pealt samuti munaseguga ja tee noa abil mõni lõige, et õhk küpsedes liikuma pääseks. Küpseta 200-kraadises ahjus u 25 minutit ja lase enne lauale viimist 10 minutit jahtuda.

Salati valmistamiseks pane keeratava kaanega purki õli, sidrunimahl, mesi ja sinep. Kinnita kaas ning loksuta segu tugevalt ühtlaseks emulsiooniks. Maitsesta soola-pipra ja hakitud estragoniga. Viiluta õhukeselt poolitatud õun ja poolitatud või veerandikeks lõigatud fenkol. Kõige parem on kasutada selleks kas köögimandoliini või köögikombaini viilutamiseks mõeldud lõiketera. Pigista viiludele kohe veidi soola ja sidrunimahla ja sega – see aitab vältida viilude pruunikaks värvumist. Sega tükkideks rebitud salatilehtede ja jõhvikatega ning lisa algul pool kastmest ning vajadusel ka ülejäänu. Puista salatile kõrvitsaseemneid ja serveeri koos forelliga.

Retsept: Britt Paju