0
Registreeru kasutajaks!

Retsept: lõhe harissa, jogurtikastme ja lillkapsaga

See vürtsikas kalaroog meenutab ehk kõige rohkem sooja salatit, kuid kõhtu tühjaks ei jäta see küll kellelgi. Aeglaselt madalal kuumusel küpsenud kalal on hoopis teistsugune tekstuur kui võib-olla harjunud ollakse – kasuta küpsust hinnates kindlasti kahvlit, sest silmad võivad siin petta saada – küpsenud kala on pehme ja laguneb kergesti koost, kuid samal ajal näeb küllaltki vähe kuuma saanud kala moodi välja. Põhja-Aafrikast pärit harissa ehk vürtsika tšillipasta, leiad vürtsipoodidest või suurematest kauplustest.

Neljale

  • 500 g lõhefileed
  • 2 sl harissat
  • 4 sl oliiviõli + veidi praadimiseks
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 sidrunit
  • 1 sl tüümianilehti
  • 500 g lillkapsaõisikuid
  • 1,5 dl Kreeka jogurtit
  • suur peotäis värsket tüümiani
  • peotäis rukolat ja/või lambsalatit
  • väike peotäis granaatõunaseemneid
  • soola

Eemalda lõhetükilt nahk ja maitsesta kala mõlemalt poolt kergelt soolaga. Sega kokku harissa, oliiviõli, üks riivitud küüslauguküüs, poole sidruni riivitud koor ja 1 sl tüümianilehti. Saadud pastaga määri lõhe kokku ja aseta kergelt õliga määritud küpsetusvormi suure pundi tüümianiokste peale. Vormi sisse pista küpsema ka poolik sidrun. Küpseta kala 130-kraadises ahjus u 25-30 minutit, kuni kala on kergelt läbipaistev, kuid pehme ja kahvliga vajutades hõlpsalt tükkideks lagunev. Poole küpsemisaja pealt võid kasta kala ka vormi põhja kogunenud vedelikuga.  Samal ajal kui kala ahjus küpseb, vala lillkapsaõisikud soolaga maitsestatud keevasse vette ning keeda u 8 minutit, või kuni kapsas on parajalt pehmenenud. Kurna ja pruunista kergelt pannil õli sees koos 0,5 hakitud küüslauguküünega. Riivi järele jäänud poolik küüslauguküüs ja sega jogurtiga ning maitsesta jogurtisegu soolaga. Määri jogurtit suurema vaagna põhjale, sellele tõsta kahvliga suupärasteks tükkideks rebitud kala, lillkapsas ja salatilehti. Pigista küpsenud sidrunist veidi mahla üle kogu vaagna ja nirista juurde ka paar supilusikatäit küpsetusvormi põhja kogunenud vürtsikat vedelikku. Puista üle granaatõunaseemnetega ja serveeri. Võid samamoodi serveerida aga ka igale sööjale eraldi portsjoni.

Retsept: Britt Paju