Haugi-seenepallid sinepises koorekastmes
Haugi tihke ja väherasvane filee sobib imehästi kalapallide ja -kotlettide valmistamiseks. Seenesaagi ja ürtide abil saad toidule põneva maitselisa. Hästi maitseb toit koos keedetud noorte kartulite ja mõne peenramaalt leitud kurgiga.
neljale
500 g haugifileed
180 g kukeseeni või muid kupatamist mitte vajavaid metsaseeni
1 muna
5 cm jupp porru alumist heledamat osa
1 sl hakitud peterselli
2 sl hakitud tilli
1 tl soola
0,5 tl musta pipart
Võid või õli praadimiseks
u 3 sl täistera kaerajahu paneerimiseks
Kaste:
4 dl vahukoort 35%
1 küüslauguküüs
1 tl teralist sinepit
soola, pipart
värsket tilli ja sidruniviile serveerimiseks
Puhasta seened ja haki võimalikult peeneks. Haki ka porru ja kuumuta pannil koos seentega väheses rasvaines u 5 minuti jooksul pehmeks. Lase veidi jahtuda.
Haki kala kergelt ja töötle kas köögikombainis ühtlaseks massiks või lase läbi hakklihamasina.
Lisa kalamassile muna, hakitud ürdid, maitseained ja leige seene-porrusegu. Sega ühtlaseks.
Vormi kalasegust väikesed, u 4 cm läbimõõduga pallid ja veereta neid kergelt jahusegus. Prae koos vähese rasvainega keskmiselt kuumal pannil u 4 minuti jooksul ühtlaselt kuldpruuniks. Kõik pallid korraga pannile ei mahu – tee seda mitmes jaos ja tõsta pruunistatud pallid eraldi kaussi.
Alanda kuumust ja lisa pannile vajadusel veel veidi rasvainet. Kuumuta hakitud küüslauku minuti-paari minuti jooksul, kuid nii et see ei pruunistuks. Lisa vahukoor, tõsta kuumust ja lase vahukoorel keema tõusta. Lisa sinep, sega ja maitsesta koor soola-pipraga. Tõsta kastmesse ka kalapallid lase u 5 minutit kaane all vaikselt podiseda. Maitsesta vajadusel täiendavalt, lisa serveerimisel ohtralt hakitud tilli ja pigista peale veidi sidrunimahla.
Retsept: Britt Paju