Koha, valgeveinikaste & ahjus röstitud fenkol – blogija Liis Taras retsept
Pole just palju retsepte mille avaldamine tekitab tõeline tormijooksu toorainele… Liis Taras on Naine, kes enda Instagramis @liistaras kontol tegi just seda. Koha veel jagub, aga tundub, et antud retsept on eestlaste uus pühadesöök?
Võib kõlada keeruliselt, aga tegelikult on tegu imelihtsa retseptiga (õigemini retseptidega), mis sobivad muuhulgas suurepäraselt ka pühadelauale. Aniisine fenkol ja õrn kala on match made in heaven – sellest saab suussulav roog, mille kõrvale sobib väga hästi krõbe ciabatta või hapusai.
KOHA VALGEVEINIKASTMES
2 keskmist kohafileed
3 spl võid
1 dl valget veini
1 dl vahukoort
1 šalottsibul
mõned sidruniviilud
soola
pipart
Tee nii:
– maitsesta kala soola-pipraga ja lõika fileed portsudeks (nii on lihtsam praadida)
– lisa pannile 2 spl võid ja prae kahekaupa kõik fileed, nahk allpool, läbi (igale fileele ca 2 min). Nii jääb nahk krõbe.
– Aseta fileed, nahk ülevalpool, võitatud ahjuplaadile sidruniviilude peale ja küpseta eelkuumutatud 180 kraadises ahjus umbes 10 minutit.
– Kastme valmistamiseks prae paksupõhjalises potis 1 spl või sees peeneks hakitud šalottsibul (ca 3 min).
– Vala sisse vein, maitsesta soola-pipraga ja redutseeri kuni vedelik hakkab paksenema (ca 5 min).
– Vala kastmele juurde koor ja jätka madal kuumusel kuumutamist kuni kaste on kokku keenud (ca 5 min).
– Kurna kaste läbi sõela ja serveeri.
AHJUS RÖSTITUD FENKOL
4 fenkolit
50 g võid
sorts oliiviõli
2 dl kana- või köögiviljapuljongit
100 g riivitud parmesani
soola
Tee nii:
– määri ahjuvorm oliiviõliga;
– puhasta fenkol (lõika ära varred, poolita keskelt ja eemalda juureosa);
– aseta fenkolid ahjuplaadile, vala juurde kuum puljong, raputa peale soola, kuubikuteks lõigatud võitükid ning riivitud parmesan;
– küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures kuni fenkol on läbi küpsenud (umbes 40 minutit). Kata pooleks küpsetusajaks fooliumiga, siis ei kõrbe juust ära.
Serveerimisaoovitus: roog jääb eriti pidulik, kui serveerida kõik komponendid ühel kaunil vaagnal.
Head nautimist! 😊
Retsept ja pildid: Liis Taras