Retsept: lahtised lehttainapirukad suitsuforelli ja tomatiga
Universaalsed pirukad, mis valmivad ruttu ja sobivad hästi nii terrassipeole kui piknikukorvi. Võid ise tehtud tomatipesto asendada ka poest saadavaga, nii saavad pirukaampsud veel kiiremini valmis.
Neljale:
- 250 g Peetri Lõheäri kuumsuitsuforelli
- 400 g võiga pärmi-lehttainast (valmis lõigatud tainaplaatidena)
- 10 päikesekuivatatud tomatit (õliga) või u 100 g
- 1 küüslauguküüs
- 0,5-0,75 dl oliiviõli
- 20 g parmesani
- 1 muna
- 100 g hapukoort
- 4 rohelise sibula vart
- 1 tl oliiviõli
- 4 kirsstomatit
Surista päikesekuivatatud tomatid koos küüslauguküüne, parmesani ja õliga saumikseri abil veidi tükiliseks pestoks. Kuumuta pannil 1 tl õli sees sibulavarsi paari minuti jooksul, kuni need on pehmed. Viiluta tomatid ja klopi kokku hapukoor ning muna ja maitsesta kergelt soolaga. Lao lehttainaplaadid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lõika terava noaga igale plaadile umbes cm laiune “raam”, aga nii, et nuga tainast lõpuni ei läbistaks. Torka plaatide keskosa kahvliga auguliseks ja küpseta 10 minutit 200 kraadi juures. Suru pirukate keskosa kergelt alla tagasi ja määri tomatipestoga, arvestades iga piruka jaoks umbes 1 sl pestot . Kata pestokiht muna-hapukooreseguga. Lisa igale pirukale krussis sibulavars ja viilutatud tomatid ning soovi korral veel väikesed pestolaigud. Küpseta 180-kraadi juures veel 10-15 minutit, kuni pirukad on pealt tahenenud ja kena kuldse jumega. Lõika soovi korral väiksemateks ampsutükkideks ja serveeri.
Retsept: Britt Paju