Retsept: austrid mitut moodi – värskelt ja küpsetatult!
Kas teadsid, et austreid soovitatakse süüa eelkõige kuudel, mis sisaldavad r-tähte? Veebruar sobib selleks niisiis topelthästi, sest neid tähti on praeguses kuus rohkem kui üks!
Austrite nautimiseks pole tegelikult suurt rohkem tarvis kui austreid ja nuga. Tegelikult saab hea tahtmise korral hakkama ka kruvikeerajaga, aga see meetod sobib pigem väljakannatamatu austriisuga edasijõudnutele. Turvalisem on kasutada hoopis kaitsepidemega austrinuga ja paksemat kinnast, käterätikut vms, mis austrit hoidvat kätt kaitseksid. Avamiseks võta austrikarp kinnastatud kätte kumeram osa allpool ja suru nuga tugevasti austrikarbi keskossa kahe karbipoole vahele. Lõika sulgurlihas ülemise karbi poole sihtides läbi. Rebi kaas lahti ja jäta vedelik karbi sisse koos sisuga. Mugavamaks söömiseks lõika kohe läbi ka austri alumine osa.
Värskeid austreid võib nautida lihtsalt niisamuti, eriti kui kaaslaseks on kuivemat sorti kihisev või austrite lemmikvein Muscadet. Võimalusi maitsestamiseks on aga rohkem kui küll.
Näiteks serveeri austreid mõnega järgmistest lisanditest või võta kõrvale kohe mitu erinevat valikut:
- Hakitud punane sibul veiniäädikaga segatult
- Mädarõigas
- Siduni- või laimiviilud
- Hakitud roheline õun koos hakitud fenkoli ja laimimahla ning näpuotsatäie soolaga
- Tabasco või muu piprakaste
Austrid sobivad aga väga hästi ka küpsetamiseks ning maitsevad harilikult sellisel kujul väga ka neile, kes muidu värskeid austreid võõrastama kipuvad.
Gratineeritud austrid peekoni ja suitsupaprikaga
Kahele
- 6 austrit
- 1 viil toorsuitsupeekonit
- 1 küüslauguküüs
- 30 g võid
- 1 tl tüümianilehti
- 0,5 tl suitsutatud paprikapulbrit
- 0,5 tl punast veiniäädikat
- 1 sl pankot või riivsaia
- 1 sl riivitud parmesani
- veidi tšillipulbrit või musta pipart
- Jämedat meresoola küpsetamiseks
Vala ahjupannile meresoola nii palju, et saaksid austrid mugavalt sinna sisse pista – see on vajalik, et karbid tasakaalu ei kaotaks ja neid oleks mugavam küpsetada. Ava austrid ja suska karbid soola sisse. Tükelda peekon väiksemateks kuubikuteks ja pruunista väiksemas paksupõhjalises potis või väiksemal pannil või sees. Lisa hakitud küüslauk ja kuumuta veel veidi, aga ära lase küüslaugul pruunistuda. Lisa veiniäädikas ja võta pott tulelt. Sega sekka veel paprika ja tšilli ning jaga segu austrite vahel. Sega kokku panko, parmesan ja tüümianilehed ning puista austritele. Küpseta ahju ülemises osas 250-kraadi juures u 7 minutit, kuni pealt krõbedad ja kuldpruunid. Serveeri kohe.
Retsept: Britt Paju