Retsept: haugi-seenepallid sinepises koorekastmes
Haugi tihke ja väherasvane filee sobib imehästi kalapallide ja -kotlettide valmistamiseks. Seenesaagi ja ürtide abil saad toidule põneva maitselisa. Hästi maitseb toit koos keedetud noorte kartulite ja mõne peenramaalt leitud kurgiga.
Neljale
- 500 g haugifileed
- 180 g kukeseeni või muid kupatamist mitte vajavaid metsaseeni
- 1 muna
- 5 cm jupp porru alumist heledamat osa
- 1 sl hakitud peterselli
- 2 sl hakitud tilli
- 1 tl soola
- 0,5 tl musta pipart
- Võid või õli praadimiseks
- u 3 sl täistera kaerajahu paneerimiseks
Kaste:
- 4 dl vahukoort 35%
- 1 küüslauguküüs
- 1 tl teralist sinepit
- soola, pipart
- värsket tilli ja sidruniviile serveerimiseks
Puhasta seened ja haki võimalikult peeneks. Haki ka porru ja kuumuta pannil koos seentega väheses rasvaines u 5 minuti jooksul pehmeks. Lase veidi jahtuda.
Haki kala kergelt ja töötle kas köögikombainis ühtlaseks massiks või lase läbi hakklihamasina.
Lisa kalamassile muna, hakitud ürdid, maitseained ja leige seene-porrusegu. Sega ühtlaseks.
Vormi kalasegust väikesed, u 4 cm läbimõõduga pallid ja veereta neid kergelt jahusegus. Prae koos vähese rasvainega keskmiselt kuumal pannil u 4 minuti jooksul ühtlaselt kuldpruuniks. Kõik pallid korraga pannile ei mahu – tee seda mitmes jaos ja tõsta pruunistatud pallid eraldi kaussi.
Alanda kuumust ja lisa pannile vajadusel veel veidi rasvainet. Kuumuta hakitud küüslauku minuti-paari minuti jooksul, kuid nii et see ei pruunistuks. Lisa vahukoor, tõsta kuumust ja lase vahukoorel keema tõusta. Lisa sinep, sega ja maitsesta koor soola-pipraga. Tõsta kastmesse ka kalapallid lase u 5 minutit kaane all vaikselt podiseda. Maitsesta vajadusel täiendavalt, lisa serveerimisel ohtralt hakitud tilli ja pigista peale veidi sidrunimahla.
Retsept: Britt Paju