Retsept: lõhekulebjaaka peediga
Slaavi köögist pärit pirukaline, mis sobib soojalt hästi söömaaja peaesinejaks või siis juba jahtunult suupistepaladeks. Lihavõttelauale passib see lõhesõprade lemmik igatahes küll imehästi! Siinses retseptis annab värvi- ja maitselisa juurde keedetud peet. Võid selle asendada ka kurnatud marineeritud peediga (jäta sel juhul sidrunimahl lisamata) või kui sa suurem asi peedisõber pole, võid selle ka lisamata jätta. Muide, eriti rikkaliku maitsega riisi saad, kui keedad seda kalapuljongis.
Kaheksale
- 700 g lõhefileed
- 500 g pärmi-lehttainast
- 150 g keedetud ja riivitud peeti
- 2 -3 keedumuna
- 1 dl pudruriisi
- 2 sl sidrunimahla ja 1 tl riivitud koort
- 4 sl hakitud värsket tilli
- Soola, pipart, 1 muna määrimiseks
Sulata tainas. Loputa riisi külmas vees, kui loputusvesi pole enam hägune. Kurna sõelal ja pane koos 2 dl külma vee ja vähese soolaga kaanega kaetud potti keema. Kui vesi keema tõuseb, alanda kiirelt kuumus ja lase 10 minutit podiseda. Seejärel tõsta pott tulelt ja lase veel 10 minutit kaanega kaetult seista. Lase täielikult jahtuda.
Koori munad ja haki kahvli abil peeneks. Kurna peedilt liigne vedelik ja maitsesta peet soola, pipra ja sidrunimahlaga. Eemalda lõhefileelt nahk ja maitsesta kala soola, 2 sl hakitud tilli ja sidrunikoorega. Jaga tainas kaheks ja rulli üks tükk kalaga samasse mõõtu, kuid nii, et igasse külge jääks veel kahe näpulaiuse jagu vaba ruumi. Teine tükk tee veidi suurem, et see ulatuks kogu täidisekuhja katma. Tõsta alumine kiht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tõsta selle keskele riis ning kata keedumuna ja 2 sl tilliga. Lisa kala ja sellele tõsta omakorda peet. Soovi korral võid peedile veel veidi hakitud muna ja tilli tõsta. Pintselda tainaääred munaga ja kata täidis teise kihiga. Suru mõlema tainatüki ääred omavahel kergelt kokku ja lõika ühtlaseks – ca 2 cm laiusest ribast piisab. Suru äär kahvli abil kokku, nii et saad kena triibulise mustriga äärise ja pintselda kogu tainas munaga. Üle jäänud tainast võid soovi korral lõigata mõne kujundi, selle munaga määritud tainale kinnitada ning omakorda veel munaga määrida. Lõika pirukale paar avaust, et kuum õhk välja pääseks ning aseta pirukas 200-kraadisesse ahju. Keera kuumus kohe 180-kraadini ning küpseta u 25 minutit, kuni pirukas on kena ja kuldpruun. Naudi!
Retsept: Britt Paju