Retsept: selge köögiviljasupp lõhega
Suviselt magusad köögiviljad suudavad iga supi muuta elamuseks. Ühelgi muul ajal ei ole noorte värskete viljade maitse nii hõrk ja magus kui siis, kui esimesed viljad peenral valmis saavad. Seepärast on ka supi valmistamine lihtsamast lihtsam. Ei mingeid imenippe ega pikka jändamist. Köögiviljad riburadapidi potti, puljong peale ja mõned minutid kannatust. Et aga supp eriti hõrk jääks, võib kasutada paari nippi. Eelnevalt õlis kergelt läbi praetud porru ja porgand jäävad sel moel veel eriti hõrguks (porgandis sisaldub beetakaroteen on rasvlahustuv ehk siis õli hautamine aitab seda veel paremini kätte saada) ning lõhefilee jääb supis eriti mahlane siis, kui seda lasta „küpseda“ supi järelkuumuses. Nii kaob oht, et unustad poti paar minutit liiga kauga keema ja tulemuseks on pisut üleküpsenud lõhefilee. Muidu aga – saak otse põllult potti ja mahlase lõhefilee eest hoolitseb juba Peetri Lõheäri.
Neljale
- 500 g lõhefileed, tükeldatuna
- 10 cm jupp porrulauku, tükedatuna
- 2 porgandit, tükeldatuna
- 2 kartulit, tükeldatuna
- 1 väike või pool keskmist suvikõrvitsat, tükeldatuna
- 200 g rohelisi herneid
- Värsket tilli, hakituna
- 1 l kalapuljongit
- Värskelt jahvatatud musta pipart
- Soola, vajadusel
- Veidi õli praadimiseks
- Serveerimiseks hapukoort (soovi korral)
Kuumuta pannil veidi õli ning prae tükeldatud porru ja porgand õli sees mõne minuti vältel läbi. Kalla peale puljong ja lase keema tõusta. Keeda mõned minutid ja lisa siis kartul ja suvikõrvits. Keeda mõned minutid ja lisa viimasena herned ning lõhetükid. Keera kuumus poti alt ära, kata kaanega ja lase ca 5 minutit seista. Kala küpseb sel moel läbi järelkuumuses. Maitsesta supp soola ja pipraga. Serveerides lisa hakitud värsket tilli ja soovi korral paku juurde hapukoort.