Retsept: spagetid sinimerekarpide ja pestoga
Sinimerekarbid ja ürdine pesto sobivad kokku imehästi. Koos täisterapastaga saad roa, mis on üpris tervisliku iseloomuga ja valmib pealekauba ka kiirelt. Võid aga pasta ka hoopis ära jätta – nii saad sellest karbikogusest kerge ja maitsva eine kahele.
Võid kasutada valmispestot, aga lihtne on seda ka ise valmistada. Basiilikulehtedele võid soovi korral lisada ka veidi tilli või peterselli (või mõlemat). Selleks viska blenderisse paar-kolm uhket peotäit kergelt hakitud basiilikulehti (koos kergelt hakitud tilli-peterselliga), lisa peotäis kergelt kuival pannil röstitud seedermänniseemneid, 1 küüslauguküüs, sidrunimahlasorts ja umbes 1,5 dl head külmpressi oliiviõli. Töötle kergelt tükiliseks kastmeks, lisa paar supilusikatäit peeneks riivitud parmesani ja musta pipart. Sega ja maitsesta. Säilita ülejääke külmikus kaanega kaetud purgis ja kasuta nädala jooksul.
Neljale
- u 1 kg sinimerekarpe
- 4-6 sl pestot
- 1 dl kuiva valget veini
- 4 küüslauguküünt
- 400 g täisteraspagette
- sidrunimahla
- 2 sl riivitud parmesani (soovi korral)
- 2 sl hakitud peterselli
- oliiviõli
Loputa ja puhasta karbid ning sikuta karbi küljest “habe” kui seda näed. Kõik katkised karbid ja need, mis koputamisel ei sulgu, jäta kasutamata. Vala spagetid keevasse, soolaga maitsestatud vette ja keeda u 5 minuti jooksul poolpehmeks. Samal ajal kuumuta suuremas potis õli sees hakitud küüslauk kergelt läbi, lisa vein ja lase keema tõusta. Vala potti puhastatud karbid, kata kaanega ja kuumuta 5-7 minutit, kuni kõik karbid on avanenud. Võta pastapotist kulbitäis keeduvett ja seejärel kurna pasta. Lisa see karpidele koos pesto ja kulbitäie pastakeeduveega ja sega kuumutades paari minuti jooksul. Maitsesta sidrunimahla ja hakitud peterselliga ning jaga taldrikutesse. Soovi korral puista peale veidi riivitud parmesani ja serveeri.
Retsept: Britt Paju