Retsept: tuurasteigid sparglite ja veinikastmega

See kevadine roog maitseb hea nii nädalavahetusel kui väiksema seltskonna peolaual. Soovi korral võid sparglid ka küpsetada – aseta need sel juhul koos rediste ja kalaga ahju ning lisa juurde õli, soola ja mõni õhem sidruniviil.

Neljale

  • 2 Peetri Lõheäri tuurasteiki (u 2x400g)
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 tl tüümianilehti
  • Poole sidruni riivitud koor ja 1 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl soola
  • 1 sl esimese külmpressi oliiviõli
  • 20g võid

Kaste:

  • 0,75 dl kuiva valget veini
  • 1,75 dl vahukoort
  • 1 tüümianioks
  • 30 g võid
  • 1 tl sidrunimahla ja veidi riivitud sidrunikoort
  • Soola-pipart

Lisand:

  • 500 g rohelisi sparglivarsi
  • 200 g rediseid
  • u 300-400 g värskeid väiksemaid kartuleid
  • Soola
  • 1 tl esimese külmpressi oliiviõli

Puhasta tuurasteigid majapidamispaberiga. Lõika steigid risti pooleks ja sega viilutatud küüslaugu, sidrunikoore ja –mahla, oliiviõli ja tüümianiga. Lase 15 minutit maitsestuda. Kuumuta ahi 180-kraadini ja pane kõrgem pott veega keema – lisa sool ja  pestud värsked kartulid ning arvesta keemisaega u 20 minutit. Aseta kohe keema ka teine pott sparglite jaoks.  Kuumuta pannil või ja pruunista steigid tugevamal kuumusel igast küljest u 5 minuti jooksul. Tõsta tuurasteigid ja kergelt õli ja soolaga maitsestatud ning poolitatud redised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta u 10 minutit, kuni nuga kalaliha selgroo juurest lihtsalt läbistab. Samal ajal kui kala küpseb, valmista sparglid ja kaste. Kastme valmistamiseks vala pannile, kus tuura pruunistasid vein ja lase sellel tugeval kuumusel poole koguse võrra väheneda. Lisa tüümian ja koor ja kuumuta u 2-3 minutit, kuni kaste veidi pakseneb, lisa või, sidrunimahl ja koor ning maitsesta ja võta pann tulelt. Sparglitelt murra alumine puitunud osa ja tõsta need  keevasse vette. Kui kasutad peenema varrega spargleid, keeda neid vaid 1-2 minutit. Harilikke, keskmise jämedusega spargleid keeda u 5-6 minutit.  Kurna kartulid ja jaga komponendid taldrikutele. Juurde paku sidruniviile.

Retsept: Britt Paju 

Ostukorv (0)

Ostukorv