Soolakoorikus küpsetatud siig
Soolakoorikus küpsetatud siig
Soolakoorikus küpsetamine võib ju esmapilgul paraja ettevõtmisena tunduda, kuid on tegelikult imelihtne moodus mahlase ahjukala saamiseks. Siia asemel võid kasutada ka muud tervelt küpsetamiseks sobivat kala nagu näiteks paalia, huntahven, forell vms. Sool pakib kogu küpsemisel tekkiva niiskuse ja maitsed kalasse ja muidugi ka maitsestab just niipalju kui tarvis. Võimalusel kasuta termomeetrit, siis on kindel, et kala saab just parajalt küps. Juurde sobivad ühtviisi hästi nii värske salat, ahjus kuldseks küpsetatud kartulid, miks mitte koos lillkapsaga ja näiteks majoneesi-jogurtikaste hakitud ürtidega.
neljale
1 (u 1 kg kaaluv) roogitud siig Peetri Lõheärist
1 sl oliiviõli
1,5-2 kg jämedat meresoola
suur peotäis tilli- ja petersellivarsi
1 sidrun
Sega sool u 1,5 dl veega ja kuhja pool sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kuivata siig majapidamispaberiga ja määri õliga kokku. Tõsta ahjuplaadile ning aja sool laiali nii et see jääks täpselt kala alla. Täida kala sisemus sidruniviilude ja tilli- ning petersellivartega ja vala kalale ülejäänud sool. Ära seda kala sisemusse lükka vaid ikka ainult peale. Patsuta sool kala ümber võimalikult kokku. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit (või kui lihatermomeeter näitab paksemast turjaosast mõõdetuna 55 kraadi) ja lase kalal enne kooriku eemaldamist veel 10 minutit puhata. Eemalda koorik ja tõsta kala serveerimisvaagnale. Võid efektseid soolatükke ka vaagnale lisada, kuid jälgi, et neid süües kalale ei satuks. Paku juurde ka sidruniviile.