Ühe kala mitu nägu: tuur
Tänane aukülaline on tuur, suursugune ja väärikas kala, kelle liha võib lausa delikatessiks nimetada. Sellel isendil on äärmiselt huvitav välimus, lame pea tipneb terava ninaga, mis kusjuures iga eluaastaga aina tömbimaks muutub. Põnev on selle kala puhul veel see, et tal puuduvad soomused – nimelt kere katab viis rida radiaalmustriga luukilpe, mis loovad mereelukast lausa viietahulise mulje.
Tuura liha on äärmiselt hõrk, maitsev ning sellest annab imelisi roogasid valmistada. Tänu soomuste ning väiksemate luude puudumisele, on kala ka üsnagi lihtne puhastada, mis teeb kokkamise aga veelgi hõlpsamaks. Nüüd aga retseptide juurde!
Kes soovib katsetamist alustada pigem lihtsamatel ning turvalistel radadel, sel tasub tuur ahju pista. Kaaslaseks sobivad küll pea kõik maitselisandid, ent meie soovitame kõhtu sälgud sisse lõigata ning sisse panna paras kogus kooreta sidruniviile ning peterselli. Viimast tasub kasutada kindlasti koos vartega, sest nii saavutad piisavalt tugeva ning puhta maitse. Silmas tasub veel pidada, et sidrunilt tuleks kindla peale koor eemaldada, muidu varjutab mõrkjas mekk teised maitsed sootuks. Lisa veel soola ning pipart, määri pealt võiga ning aseta ahju umbes küpsema. Küpsemisaega säti muidugi kala kaalu pealt, kahekilone kala soovib ahjus fooliumi all 200 kraadi juures peesitada umbes 30 minutit.
Kellel mõttes seni proovimata lahendused ning uued maitsed, sel soovitame üks hõrk risotto valmistada ning ahjus küpsetatud tuurasteigid komplimendiks lisada, viimased leiad E-Lõheärist. Sega kokku purustatud karulauk, sool-pipar ja veidi õli, määri steigid saadud seguga kokku ning kata ühtlase leivapuru kihiga. Aseta ahju küpsema valmistades samal ajal risotto. Kui mõlemad auramas, serveeri ning säti kalatükid riisiroale peale. Naudi ja lase heal end kanda!
Iga päev on kala- või siis hoopis kalasupi päev! Tuur sobib ka ühe maitsva ja toeka seljanka valmistamiseks. Selle supi valmistamine on imelihtne ning kui eelmise päeva ahjukalast jäägid alles, saad neist imemaitsva puljongi valmistada. Täpsema retsepti leiad meie blogist.
Tuur mekib imeliselt ka kuumsuitsutatuna, sest liha jääb mõnusalt mahlane. Kuna hooaeg parajasti koduõuel suitsuahjus tossutamist ei soosi, saad soetada suitsutatud tuura muretult samuti meie E-Lõheärist või astu läbi lähimast Peetri Lõheäri kauplustest kohapealt, kus värske suitsukala valmib keskpäeva paiku. Tuura iga päev meil valikus ei ole, seega kui on isu, siis kirjuta ja uurime merejumalalt olukorda.
Kel hing aga kangesti puhkust igatseb, see olgu mureta – toome Vahemere maitsed koju kätte. Järgneva roa puhul on eriti mugav see, et kogu toit on ühel pannil ning valmistamisest kuni sööma hakkamiseni kulub pelgalt pool tunnikest. Tomati, oliivide ning spinati segust saadud kastmes maitseb tuur õige hästi ning kui lisad sinna paraja koguse sibulat, küüslauku ning tšillihelbeid, on tulemuseks üks vürtsine ning soojendav pada. Kõrvale võid keeta riisi või teha värsket pastat ja kui söömise ajal silmad sulged, oledki nagu puhkusel, taamal loksumas Vahemere lained.
Ent neile, kes millegi luksusliku otsinguil, on tuural palju pakkuda, nimelt kaaviar. Huvitava faktina tasub mainida, et kaaviariks tohib nimetada üksnes tuurakala soolas laagerdunud marja. Seni teadaolevalt annavad 28 liiki tuuralisi musta marja, ent tarbimiseks ning marjatootmiseks kasutatakse ligi 10 tuuraliiki. Kõige eksklusiivsemaks ning kallimaks peetakse musta beluuga marja. Kaaviari võib serveerida kartulipannkookide või pliinidega ning kõrvale lisada veel hapukoort ja maitserohelist. Kindlasti tasuks meeles pidada, et kui must mari metalliga kokku puutub, muutub selle maitse kibedaks, seega sobivad viimase serveerimiseks naturaalsest materjalist söögiriistad.
Kes varem veel sellest imetabasest kalast palju kuulnud polnud, sai loodetavasti tänu sellele postitusele temaga paremini tuttavaks. Valikuid kokkamiseks on õige mitmeid ning nüüd ei muud, kui kööki katsetama!