Suvine lõhe grillimise ABC – kuidas, millal ja miks

Karantiinimöllus ei pannud peaaegu, et tähelegi kui suvi oma esimesi ettevaatlikke samme Eestis tegi. Eesti rahvas on aga tulihingeline grillirahvas, kelle jaoks laupäevane küpsetamine on sama tähtis kui see, et jaanipäeval oleks talvejope käeulatuses. Kuna meie oleme oma hinge ja südame kalamaailmale andnud, siis tänases kirjatükis selgitame, kuidas oleks kõige parem lõhet grillida, ilma et sellest jääks järgi hokilitrit meenutav tükk, mis lükatakse taldrikuservale paremaid päevi ootama.

Suures plaanis saab lõhet küpsetada mitut moodi: suitsutatuna, pošeerituna, confit’ina (madalal temperatuuril õlis küpsetatuna), praetuna, grillituna ja küpsetatuna. Grillimine on neist esmapilgul muidugi kõige lihtsam – igaüks oskab ju grillil kaane maha võtta, kala restile panna ja seda hiljem serveerida. Küll aga on lõhe piisavalt tundlik produkt ja vajab hellust ning hoolt muutudes õigete võtetega jumalikuks osaks einest. Oleme kokku kogunud mõned trikid ja soovitused, mida järgmine kord lõhet grillides võiksid silmas pidada.

Nipp 1. Vali korralik lõhetükk, mis on mõnusalt oranžikalt punane. Värske lõhe on lõhnatu ning ei vaju kunagi vajutades lömmi, vaid taastab kiiresti oma endise elastse kuju.

Nipp 2. Vali õige vahend, millega grillida. Kuna lõhe on väga delikaatne tooraine, soovitame resti asemel võtta grillplaat. See hoiab lõhe kergemini ühes tükis ja saad soovi korral lisada kalale krõbeda naha. Grillplaadi eelis on veel see, et saad kala kergemini sealt kätte. Samuti oota, kuni grillplaat on tulikuum, et vältida kala üle küpsemist.

Nipp 3. Pintselda lõhet enne grillimist oliiviõliga, et anda sellele kuldne jume.

Nipp 4. Arvesta, et kala on kõige parem küpsetada 250 kraadi juures. 300 grammise tüki puhul tuleks küpsetada kala kokku 14 minutit: 7 mõlemalt küljelt. Enamlevinud viga on see, et keeratakse grill kõrgema temperatuuri peale, et see kiiresti kuumaks läheks, kuid hiljem on keeruline temperatuuri madalamaks saada.

Nipp 5. Jäta kalale nahk külge ja küpseta koos sellega. Tänu nahale on seda kergem ühelt küljelt teisele pöörata.

Nipp 6. Grilli lõhet alguses nahk üleval pool, siis valgub nahas sisalduv kasulik Omega3 rasvaine üleni lõhe sisse ning lõhe ei kuiva nii kiiresti ära.

Nipp 7. Kui plaanid lõhet grillida fooliumis, lisa sinna sisse erinevaid juurvilju. Koos küpsedes saab lõhe mõnusa maitse juurde ja taldrik muutub hetkega värvilisemaks ning tervislikumaks.

Nipp 8. Kuna kala ise juba pakatab headest rasvadest, siis soovitame seda serveerida värske salatiga. Nii on eine tasakaalus ja pärast on mõnus kerge olla!

Veel miskit? Küpsusaste on alati kõigi maitseeelistuse küsimus. Meie omaltpoolt soovitame kala jätta alati keskelt natukene kumavaks. See tähendab, et lõhe on mõnusalt mahlane ja laguneb süües koost laiali.

Et leida endale see perfektne tükk punast lõhet, on Peetri Lõheäri Sinu jaoks alati olemas. Ootame alati külla – näeme Balti Jaama Turul, Nõmme Turul või telli mereannid e-poest otse koju. Meie juures ootavad Sind alati kogenud kalaeksperdid ning ilmselt ei jää ükski küsimus vastuseta, sest mõistame, kui tekib ootamatu või ka oodatud isu värske lõhe järele.

Ostukorv (0)

Ostukorv