0
Registreeru kasutajaks!

Ühe kala mitu nägu: lõhe

Lõhet armastavad vist kõik, kes kala söövad ja ära peab ka märkima, et ajakiri Kalajastaja valis ta 2020. aasta kalaks. See mereloom on suur rändaja, mida lisaks toorelt nautimisele, saab kokata veel väga mitut moodi. Hea meelega jagame alljärgnevas postituses, kuidas lõhet peale traditsioonilisemate võimaluste veel toidulauale sättida saab.

Lõhefilee

Tasub meelde jätta, et lõhe võlu peitub alati heas ja värskes tooraines. Mida punasem ning elastsem on toore kala liha, seda kõrgema kvaliteediga see on. Suvisel ajal on väga tähtis ka kala säilitamise temperatuur, mis peaks olema vahemikus 0…+2. Peetri Lõheärist kala ostes võta kaasa termokott või – kast ja küsi julgelt jääd. Termokoti saad meilt ka osta, kui enda oma jäi maha. Kahjuks ei meeldi kalale ka päike, seega kui oled postituse lugemise lõpetanud, katsetused köögis tehtud ja külalised on kohal, siis lõhe säti lauale viimasele.

Kõige klassikalisem lähemine on sättida kala ahjus küpsema. Küpsetada tuleks seda olenevalt suurusest, 10-15 minutit ja 180 kraadi juures. Siis säilib mahlakus, ent lõhele omaselt läbipaistmatu välimus. Samuti on see ideaalselt küps siis, kui kahvliga õrnalt toksides see koost laguneb. Enne, kui lõhe ahju panna, tasuks teda marineerida umbes 4 tundi erinevate ürtidega või siis valida mõni muu meelepärane marinaad. Omalt poolt soovitame mee-sinepi mõnusat kooslust või maiasmokkadele magusat ja suitsumekist teriyaki kastet.

Kui see on katsetatud, siis järgmise variandina võtke ette nautida lõhet soolatuna ning kasutage seda erinevates salatites, võileivakattena, wrappides või eelroana. Soolalõhe tuleks ära tarbida võimalikult värskena, et saada parim elamus. Toores kala on kõige ajatundlikum ning kaotab ideaalse maitse küllaltki kiiresti, seetõttu tuleks kuni tarbimiseni hoida teda jahedal temperatuuril ja kaitstuna otsese päikese eest. Soolamisel järgi lihtsat retsepti: sool ja suhkur pooleks, hõõru segu armastusega kalaliha sisse ja jäta mõneks tunniks jahedasse maitsestuma.

Lõhe confit on kokanduslikult juba gramm keerulisem tehnika, kuid tulemus on kohe kindlasti seda kõike väärt – konfititud lõhe lausa sulab suus. Confit tähendab prantsuse keeles õli sees madalal temperatuuril (75 kraadi) vaikselt küpsemist, kus lõhe sisetemperatuur peaks jääma 38 kraadi kanti. Hea abimees siin on toidutermomeeter, millega saab protsessi kontrollida. Õli sees peaks lõhe olema umbes 40 minutit. Ideaalses maailmas konfititakse igat produkti nende enda rasvas, kuid lõhe puhul sobib hästi ka kvaliteetne oliiviõli.

Olgem ausad, kalale meeldib vesi. Vee sees küpsetatud lõhe on sarnane ahjus tehtule – kuid tänu erinevatele maitsetele ja tehnikale jääb tema liha mahlasem. Lõhet pošeeritakse sarnaselt nagu munagi, ent ilma äädikata. Kõigepealt aetakse vürtsidega, soola ja pipraga maitsestatud vesi keema, siis tõstetakse tulelt maha ning hoitakse kala umbes 10 minutit vees, nahk allpool. Säilitamaks välimus ja hoidmaks kala ühes tükis, tuleks teda veest välja tõsta võimalikult laia labidaga.

Ühes oma eelmises blogipostituses kirjutasime võimalustest, nippidest ja trikkidest, kuidas lõhe grillil käitub, seda saad lugeda siit. Lisaks klassikalisele grillimisele saab kala grillil ka suitsetada, et suvine mekk oleks juures. Oluline on, et grillil kuumus liiga suureks ei paisuks ning otsene leek kala ei kõrvetaks. Pikim protsess eelnevalt on kala soola ja suhkruga maitsestamine, suitsetama peab seda vaid paarkümmend minutit.

Viimase võimalusena tooksime veel välja suitsutatud kala võlud, mida nagu märkisime on võimalik valistada grillil või spetsiaalses suitsukapis. Enne küpsetamist tuleb kala suitsukapis kuivatada, et see temperatuuride erinevuse tõttu ei tahmuks. Kuumsuitsukala on valminud lühikese aja jooksul kõrgel temperatuuril, külmsuitsu lõhe valmistamine on pikem protsess ja seda tehakse madalal temperatuuril teinekord lausa mitu ööpäeva.

Tegelikult aga ei ole õiget ega vale viisi, kuidas on kõige parem lõhet süüa, sest maitse üle vaieldakse pikalt ning tuliselt. Kui vähemalt üks neist meetoditest Sind kõnetas, siis tule meile külla ja valime koos välja parima lõhe. Kui soovid, siis räägime täpsemalt, millised on meie nipid ja trikid kala erinevaks küpsetamiseks – Sina pead vaid läbi astuma.

Küsi lisainfot