Retsept: tervelt grillitud metsik forell tomatisalatiga

Kui käes on metsiku forelli hooaeg ning kasvuhoonest tulevad just need kõige maitsvamad tomatid, on õige aeg grillile veel kord hagu anda ja valmis küpsetada üks maitsev kalaroog. Kui sul on terve kala jaoks mõeldud grillrest, on seda rooga valmistada eriti mugav, kuid ilma selleta saab samuti toit valmis. Küll aga võiks grill olla varustatud kaanega, et kala ühtlaselt ja kiirelt läbi küpseks.

Neljale:

  • 1 väiksem Peetri Lõheäri metsik forell (u 1,5 kg)
  • suur peotäis tilli ja peterselli
  • 1 väiksem punane sibul
  • 1 sidrun
  • 1 sl õli
  • soola-pipart

Tomatisalat:

  • 750 g hooajalisi tomateid
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 väiksem punane sibul
  • 2 sl hakitud tilli
  • 2 sl hakitud peterselli
  • soola, pipart, veidi suhkrut soovi korral
  • 1 sl oliiviõli
  • poole sidruni mahl

Eemalda kalalt lõpused ja soomused ning lõika kala külgedele noaga mõned sälgud. Hõõru kala u 1 triiki täis supilusika jagu soolaga seest ja väljast ning täida kala sisemus sibulaviilude ja ürtidega. Määri kala mõlemalt küljelt õliga kergelt kokku ja lase u 30 minutit maitsestuda. Samal ajal valmista ette grill ning salat. Haki tomatid väiksemateks kuubikuteks, lisa küüslauk, hakitud sibul, ürdid ja maitsesta salat soola, pipra, sidrunimahla ja õliga. Võid vajadusel lisada ka näpuotsatäie suhkrut, kui maitse vajab tasakaalustamist. Pane grillil söed ca 30 minutit enne grillima asumist põlema. Kui söed on kaetud pealt halli tuhakihiga ja suudad kätt nii 10 sentimeetri kaugusel grillrestist viie sekundi jagu hoida, aseta kala grillile ja kata kaanega. Grilli u 15-20 minutit, vahepeal kala ringi keerates. Kui sa spetsiaalset kalaresti ei kasuta, võib kala nahk ümber pööramise käigus eemalduda – sellest pole midagi, kala maitseb hästi ikka, pealegi katad selle hiljem tomatisalatiga.  Kogu krõbedad nahatükid grillilt ja serveeri lihtsalt kala kõrval eraldi. Peale kala ringi keeramist aseta grillile ka sidrunipoolikud, lõikepind allpool ja anna neile kergelt kuuma, nii et need pehmeneksid ja grillijutid peale saaksid.  Kui aeg tundub paras, kontrolli kala küpsemist noaga kergelt kõige paksema koha pealt lõigates – kui liha on pehme ja eemaldub luu ümbert kergesti, on kala valmis. Võta grillilt, aseta vaagnale ning pigista peale veidi mahla grillitud sidrunipoolikust, ülejäänu lisa vaagnale, et soovijad saaksid seda ise kalale lisada.  Kata kala tomatisalatiga ja serveeri. Kõrval maitseb hästi nii värske sai kui noor, keedetud või grillitud kartul.

Retsept: Britt Paju

Ostukorv (0)

Ostukorv