Retsept: lõhe-kartuli vormiroog kukeseentega
Kartuleid tasub korraga kohe rohkem keeta, sest nii on neid mugav ka järgnevatel päevadel söögiks kasutada. Nagu näiteks selles lõhevormis, kuhu sobib pista lisaks ka kukeseeni.
Neljale:
- 400 g Peetri Lõheäri lõhefileed
- 700 g keedetud ja jahutatud kartuleid
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 150 g kukeseeni
- 1 sl värskeid tüümianilehti või 0,5 tl kuivatatud tüümiani
- 2 muna
- 2 dl köögikoort 20%
- 4 sl hakitud värsket tilli
- 30 g võid + veidi vormi määrimiseks
- meresoola, valget pipart
Eemalda kalafileelt nahk ja viiluta kala u 1 cm paksusteks pikkadeks viiludeks. Maitsesta kergelt soolaga ja jäta ootele. Määri u 25 cm läbimõõduga vorm võiga. Kuumuta pannil 30 g võid ja pruunista veidi, kuni võil on pähkline lõhn ja kuldpruun värvus. Vala või pannilt eraldi nõusse. Võijääkidega pannil kuumuta hakitud sibulat u 5 minuti jooksul või kuni see on pehmenenud. Lisa puhastatud seened ja hakitud küüslauk ning tüümian. Kuumuta u 5 minutit, kuni seened on veidi kokku vajunud ja pruunistunud. Maitsesta soola-pipraga. Klopi eraldi nõus munad soola ja pipraga lahti, lisa koor ja pool hakitud tilli kogusest. Viiluta kartulid u 0,5 cm paksuselt ja lao vormi põhja umbes pool kartulikogusest. Lao kartulitele kalaviilud, tõsta kalale järele jäänud till ja seene-sibulasegu, sellele omakorda järele jäänud kartulid ja kalla kogu vormitäis üle koore-munaseguga. Nirista peale pruunistatud või ja küpseta 200-kraadise ahju alumises osas u 30 minutit või kuni vormiroog on hüübinud ning kena ja kuldpruun. Kõrvale serveeri värsket salatit.
Retsept: Britt Paju