Retsept: forelli-porrupirukas kartuli-rukki muretainapõhjal
Hästi mõnus ja mahlane kalapirukas on selline toit, mis sobib nii pidulauale sättimiseks kui ka näiteks koos värske salatiga serveerides maitsvaks õhtueineks. Selle piruka muudab tavapärastest pirukatest tervislikumaks kartuli-rukkijahutainast muretainapõhi. Hea lihtne valmistada ja oma maitseomadustelt ei jää see tainas ka klassikalisele muretaignale alla. Pigem vastupidi. Ja kui täidiseks sättida mahlane porru koos forelliga, maitseks ohtralt tilli, siis on raske midagi mõnusamat ette kujutada. Kui tahad eriti rikkalikku pirukat, võid sinna peale puistata veel riivitud juustu. Sellist pirukat sobib valmistada ka suitsulõhe või -forelliga. Sel juhul säti väiksemaks rebitud kalatükid otse eelnevalt praetud porrukihi peale. Kui armastad eksootilisemat maitset, võid rõõsa koore asemel kasutada kookoskoort. Kui soovid aga lahjemat varianti, asenda koor hoopis piimaga.
Kaheksale kuni kümnele
Kartuli-muretainas:
- 150 g keedetud kartuleid, koorituna
- 150 g rukkijahu
- 100 g võid
- 0,5 tl soola
- veidi vett
Täidis:
- 300-400 g forellifileed, tükeldatuna
- 1 keskmise suurusega porru, hakituna
- 2 küüslauguküünt, hakituna
- 2 muna
- 3 dl 35%-list koort
- Hakitud värsket tilli
- Soola ja pipart
- Võid praadimiseks
Põhja valmistamiseks töötle kartulid, tükeldatud või ja rukkijahu koos soolaga ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa veidi külma vett, et moodustuks ühtlane tainapall. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning laota küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi põhjale ja külgedele. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 10 minutit 180 kraadi juures, kuni põhi on kuivaks tõmbunud, kuid mitte pruunistunud.
Samal ajal kui põhi küpseb, valmista täidis. Selleks kuumuta pannil või ja prae keskmisel kuumusel porrut ja küüslauku kuni porru on klaasjas. Lisa tükeldatud forell ja kuumuta läbi. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta eelküpsetatud pirukapõhjale. Laota sinna peale ohtralt hakitud tilli. Klopi munad lahti ning sega koorega. Maitsesta tibakese soolaga ning kalla kala-porru segu peale. Küpseta 180-200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni pirukas on kuldpruun.