Retsept: siia ceviche
Värskendav, kerge särtsuga kala-amps, mis on pärit Lõuna-Ameerikast, kuid maitseb hea ka kodumaise siiakalaga. Siinne retsept on veidi kodusemaks muudetud kurgi ja tilliga, mis kaugemate maitsetega hästi haakuvad ja neid õrna siialiha jaoks ka veidi pehmemaks muudavad. Ceviche valmistamiseks kasuta ainult kõige värskemat kala! Laimimahl kalgendab kala, kuid päriselt seda siiski ei küpseta.
Neljale
- 300 g värsket siiafileed
- 0,5 rohelist tšillit
- 0,5 punast sibulat
- 2 laimi mahl ja veidi riivitud koort
- 1 väike kurk
- näpuotsaga suhkrut
- suur peotäis koriandrilehti
- 1-2 sl tilli
Viiluta sibul võimalikult õhukeselt. Lõika kurk pikkupidi neljaks ja viiluta samuti. Haki tšilli ja sega sibula ning kurgiga ja lisa laimimahl ja riivitud koor. Maitsesta soola ning suhkruga ja lase mõned minutid seista. Eemalda siiafileelt nahk ja luud ning lõika filee u 1 cm läbimõõduga kuubikuteks. Sega kalatükid sibula-laimiseguga ja lisa segades hakitud till ja koriander. Serveeri kohe, soovitavalt poole tunni jooksul – enne kui laimimahl kala liialt ära “küpsetab”. Juurde paku krõbesaia, röstitud saiaviile või ahjus krõbedaks küpsetatud lavašitükke.
Retsept: Britt Paju