Retsept: siig spargli ja sidrunikastmega
Siiakala on raske mitte armastada – ühtaegu kerge ja külluslik kalapala on juba iseseisvaltki nii hõrk, et vajab vaid vähest maitsestamist. Üldjuhul piisabki selleks vaid soolast ja killukesest võist. Koos spargliga sobib seltskonda aga ka särtsakamat sorti sidrunine kaste. See valmib vägagi lihtsalt ja säilib külmikus oma paar päeva. Ülejääke saad kasutada ka näiteks salatikastmena! Ja kala fileerimise jääkidest valmista maitsev puljong – kui jäta targu pannile pistmata mõne väikese kalatüki, saad järgmisel päeval ka maitsvat suppi nautida!
Neljale
- 1 keskmise suurusega siig (u 1,8 kg)
- 500 g värskeid spargleid
Kaste:
- 1 muna
- 0,5 küüslauguküünt
- 1 tl Dijoni sinepit
- 2-3 sl sidrunimahla
- 1 sl riivitud parmesani
- 1 dl viinamarjaseemneõli
- 1 tl hakitud peterselli
- Praadimiseks võid
- Soola
- Serveerimiseks sidrunisortsu ja tilliga segatud rediseviile ja värsket keedukartulit
Valmista kaste. Selleks pane toasoe muna keevasse vette ja keeda 3 minutit. Jahuta ja koori ning töötle koos ülejäänud kastme koostisainetega (v.a. petersell) ühtlaseks. Sega sekka petersell ja jäta ootele.
Eemalda kalalt soomused ja fileeri kala, lõigates terava (fileerimis-)noaga peapoolt lõpuste tagant piki selgroogu võimalikult ühtlased fileed. Eemalda luud ja lõika kala ühesuurusteks, ca 180-200 grammisteks tükkideks. Maitsesta kala ja kala nahk kergelt soolaga. Lase pann keskmisest kuumemaks , sulata või (selle kõrbemise vältimiseks võid lisada pannile ka veidi viinamarjaseemneõli) ning prae kalatükke, nahk allpool paar-kolm minutit, kuni nahk on krõbe. Pööra tükid ringi ning kuumuta veel olenevalt paksusest 1-2 minutit.
Painuta spargleid, nii murdub puitunud alumine varreosa täpselt õiget kohast. Pane sparglid soolaga maitsestatud keevasse vette ning keeda u 3-4 minutit. Selliselt on sparglid kohe valmis söömiseks, kuid võid soovi korral need külma vee all kiirelt jahutada, kergelt õliga määrida ja grillpannil kiirelt pruunistada. Pista võimalusel sparglid potti umbes samal ajal kui alustad kala praadimisega.
Serveerimisel tõsta taldrikule kaste ja lisa kala ning spargel. Paku juurde värskeid keedukartuleid, rediseviile ja soovi korral lisa kastmele ka mõned õhukesed parmesaniviilud.
Retsept: Britt Paju