Retsept: suvine salat grillitud merilõhe ja köögiviljadega
Kui merilõhe hooaeg on kätte jõudnud, tasub heale kraamile lisada ka teisi suviseid maitseid ning nii saabki valmis üks igati maitsev roog, mida hea nii ise süüa, kui ka teistega jagada. Merilõhe küll kahvatuma värvuse all peidab end hõrk suutäis, mida kindlasti proovida tasub. Küll aga võid sama retsepti järgi toimetada ka meie hariliku lõhefileega. Kui kasutad grilli, siis tasub kala hõlpsamaks küpsetamiseks ja ümberpööramiseks kasutada spetsiaalset kalagrillimisresti. Grillpann aja aga enne kala lisamist korralikult kuumaks ja võid seda ka veel täiendavalt õlitada kui kuumust piisavalt – külm pann võib kala enda külge haakida ja küpsemistulemus ning välimus seeläbi veidi kannatada.
Neljale
- 800 g merilõhe fileed
- 400 g värskeid keedukartuleid
- 1 suvikõrvits
- 300 g Türgi ube
- soola, oliiviõli, värsket tilli
Kaste:
- 2 sl majoneesi
- 0,5 küüslauguküünt
- 1 tl Dijoni sinepit
- 1-2 sl hakitud tilli
- 4-6 sl sidrunimahla
- meresoola
Valmista ette lõheliblikad – selleks maitsesta filee kergelt soolaga ja lõika laiupidi umbes 6 sentimeetristeks tükkideks. Iga saadud tükk lõika omakorda täpselt keskelt pooleks, kuid ainult nahaosani – see jäta puutumata. Voldi lõhetükid nüüd keskosast väljapoole “liblikana” lahti ja määri kergelt õliga.
Kastme valmistamiseks sega majoneesiga riivitud või läbi küüslaugupressi surutud küüslauk, sinep, till ja sidrunimahl ning maitsesta soolaga.
Puhasta oad varreosadest ja vala keevasse, soolaga maitsestatud vette, kus lase neil 3-4 minuti jooksul poolpehmeks keeda. Kurna ja loputa kohe võimalikult külma veega, et kena roheline värv säiliks. Viiluta suvikõrvits ja maitsesta kergelt soola ning teelusikatäie õliga.
Küpseta grillil või grillpannil suvikõrvitsaviile paari minuti jooksul, kuni need on kena jumega, kuid siiski veel veidi krõmpsud. Soovi korral võid minutikese jooksul säru anda ka ubadele. Viimasena grilli kala samuti kas sütel või grillpanni kasutades mõlemalt poolt u 2 minuti jooksul või kuni see on sinu jaoks parajalt küps. Tõsta serveerimisvaagnale poolitatud või tükeldatud keedukartulid, suvikõrvitsaviilud ja oad ning kõige peale lõheliblikad. Nirista peale kastet ja puista viimase lihvina salatile hakitud tilli ja soovi korral ka tilliõisikuid, kurgirohuõisi ning veidi soolahelbeid.
Retsept: Britt Paju