Retsept: vürtsikas ahjulõhe hirsiga
Kui nädalalõpp terendab ning ilm õues pigem jahedamaid kraade pakub, siis tasub ahju pista kalaroog, mis suu veidi õhetama paneb ning lauale värviküllusega särtsu lisab. Soovi korral võid siinse toidu puhul hirsisalati ka ära jätta ning kala kõrvale hoopis meelepäraseid ahjuköögivilju või värsket salatit pakkuda.Fileelt naha eemaldamine pole samuti hädavajalik, kuid serveerimine läheb nii ladusamalt ja kala küpseb veidi kiiremini. Kui tunned vajadust kastme järele, siis valmis toidu juurde sobib hästi näiteks selle sama pannil küpsenud sidruni mahla ja soolaga kergelt maitsestatud Kreeka jogurt. Võid aga vürtsikate elamuste pooldajate jaoks lauale pista ka lihtsalt väikeses kausis adžikalisa. Või veel parem – paku hoopis mõlemat.
Head isu ja anna meilegi teada, kuidas maitses!
Kuuele
- 1 kg Peetri Lõheäri lõhefileed
- 3 sl adžikat
- 1-2 tl mett
- 1sl oliiviõli
Soe hirsisalat:
- 2 dl hirssi
- 300 g kirsstomateid
- 1 sibul
- 1 hurmaa
- 1 sl adžikat
- 1 sl oliiviõli
- 3 sl hakitud peterselli
- 0,5 sidrunit
- soovi korral veidi hakitud mandleid
- 0,5 granaatõuna seemed
- soola, pipart
Vala potti hirss ja veidi soola ning 4 dl kuuma vett. Keeda kaanega kaetud potis keskmisel kuumusel 10 minutit. Eemalda pott tulelt ja lase veel sama kaua seista. Klopi kahvli abil kohevaks. Sega kokku kala maitsestamiseks mõeldud adžika, mesi ja õli. Maitse saadud segu ning lisa vajadusel veidi soola või veel mett. Maitse peaks jääma vürtsikas, aga kergelt magus. Eemalda lõhelt nahk. Selleks aseta lõhe nahk allpool lõikelauale ning asu sabaosa poolt noa abil tugevalt mööda nahka edasi lükkama, kuni oled filee nahaosast kenasti eemaldanud. Aseta filee ahjupannile, maitsesta adžika-meeseguga ja tõsta juurde tomatid, viilutatud sibul ning sidrunipoolik.
Küpseta 130- kraadises ahjus u 25 minutit, kuni kala on pehme aga kergelt läbipaistva muljega. Tõsta kala vaagnale, jäta fooliumi alla puhkama ning küpseta sibulat ja tomateid 200 kraadi juures vajadusel veel kuni 10 minutit, kuni need on pehmed. Vahepeal sega keedetud hirss adžika ja õliga, lisa hakitud hurmaa ja petersell. Lisa ahjust võetud tomatid ja sibul, sega kõik läbi ja maitsesta soola-pipraga. Aseta eraldi serveerimisnõusse või vaagnale koos kalaga. Pigista nii hirsile kui kalale peale küpsetatud sidrunist mahla ning puista üle granaatõunaseemnetega. Soovi korral lisa ka veidi hakitud mandleid. Serveeri kohe.
Retsept: Britt Paju