Ühe kala mitu nägu: räim
Räim, keda kutsutakse tihti ka Läänemere heeringaks, kipub jääma kilu varju, ent maitseelamusi on tal pakkuda küll ja veel. Lapsepõlvele tagasi mõeldes meenub paljudele kindlasti köögis askeldav vanaema, kes pliidi taga just neid kalakesi praadis. 2007. aastal Eesti rahvuskalaks valitud tegelane on mõnusalt maheda ja tagasihoidliku maitse ning õrnade luudega, mistõttu peaks ta olema meeltmööda ka kõige nõudlikumale gurmaanile.
Räime keha on hõbedane ning talle on iseloomulik rohekas helk, kiilusoomused on siledad ning keha kitsam kui kilul. Tema ainuke seljauim asub selja keskosas. Huvitav on veel see, et kudemishooaja järgi eristatakse kevad- ja sügisräime, kusjuures esimese rasvasisaldus on tunduvalt väiksem. Vaatamata oma pisukesele kehale, peidab ta endas hulgaliselt kasulikke vitamiine ja oomega-3-rasvhappeid. Järgnevalt jagame põnevaid retsepte, mille abil endale üks maitsev kõhutäis valmistada.
Räim tomatikastmes on tõeline retroroog, mis antud kala mainides paljudele ilmselt esimesena meenub. Kui tomat ja räim ei pruugi esialgu parima kooslusena tunduda, siis enne lõpliku hinnangu andmist, soovitame siiski katsetada ja võid ennastki üllatada. Klassikalisele retseptile saab anda juurde veidi Vahemere hõngu näiteks kapparite, küüslaugu ja tšillihelvestega. Täpsema retsepti selle maitsva roa valmistamiseks leiad meie blogist.
Imehästi maitseb aga räim ka aga supi sees. Esmalt maitsesta kalafilee peene soolaga ja säti kõrvale. Selge supi asemel keeda kokku üks koorene leem. Meie soovitame puljongi sisse lisada kartulit, porgandit, sibulat ja maitse andmiseks mõnusalt loorberilehti, aga tegelikult võid sinna sisse pista mida aga hing ihaldab. Viimasena lisa suppi tükeldatud või terved räimefileed ja rõõsk koor. Maitsesta värske tilli, sidrunimahla ning soola-pipraga. Ja muidugi käib iga õige supi kõrvale alati ka võiga leivaviil.
Kartul on eestlaste toidulaual aukohal olnud aegade algusest ja seda põhjusega, sest sellest saab mitmeid erinevaid roogi valmistada – näiteks imemaitsva kartulivormi. Sul ei tarvitse teha muud kui koorida kartulid ning need võiga määritud ahjuvormi laduda, kihtide vahele soola ja pipart ning sibularõngaid lisada. Laastude peale laota rullikeeratud kalafileed, klopi lahti munad koos koore ning toorjuustuga, puista sisse veidi riivjuustu ning vala segu vormis puhkavale põhjale. Aseta roog ahju ning küpseta umbes tund aega. Seejärel pane vormile peale foolium ning lase veel 20 minutit küpseda. Seejärel pane vorm veidikeseks jahtuma, puista üle maitserohelisega ja lase hea maitsta.
Üks tõeline maiuspala ja kaunistus pea igal peolaual on aga marineeritud räim, mida on tegelikult äärmiselt lihtne ise valmistada. Võid seda teha ka räimefileedest, ent marinaadi toimel muutuvad kalaluud pehmeks ja on tegelikult samuti söödavad, sisaldades kaltsiumit ning fosforit. Kui hakkas isutama, siis kliki end siia ja loe edasi. Kui aga endal parajasti mahti või tahtmist köögis mässata pole, leiab marineeritud räimed nii meie e-poest kui ka Lõheäride valikust.
Loodetavasti oskad nüüd räimel ja kilul vahet teha ning näha neis mõlemas oma võlu. Järgmisel korral proovi juba teadatuntud räimeklassika asemel mõnda ülalmainitud retsepti ja oleme enam kui kindlad, et pettuma sa küll ei pea. Jätku kala!