Ühe kala mitu nägu: siig

„Ma armastan sind nagu siiakala!“* Siig on pugenud eestlaste hingesoppidesse ja kinnitanud endale erilise koha kõikide kalasõprade südametes. See on üsnagi tavapärane kala Eesti rannikuvetes ning teda võib leida ka Pärnu ja Narva jõest, kuhu end aeg-ajalt kudema sätib. Armastatud merehõbedal on nagu heal lapselgi mitu nime: ehe, ehi, kivisiig, muik, saunakala, siiakala, siiamann, valgekala, sik. Alljärgnevalt jagame põnevaid nippe, kuidas siig hõrguks kõhutäiteks muuta.

Nagu kõikide mereasukate puhul, on ka siiakala valmistamise puhul ülimalt oluline, et see oleks värske. Kui sa hõbedat just ise ei püüdnud, tasub teada, kuidas teha kindlaks, kas poes müüdav kala on värske või mitte. Näiteks jälgi, et see oleks lõhnatu või siis hõngaks nagu värske merebriis, läikiva naha ja säravate silmadega. Asjalikke soovitusi kala säilitamiseks leiad ka meie varasemast postitusest „Kuidas hoida kala värskena?“, aga praegu loe siit ikka edasi.

Kõige levinum ja ka lihtsam siiakala valmistamisviis on soolamine. Alustuseks puhasta siig luudest ning eemalda nahk. Õige soolasusaste on maitse asi ning parima lahenduse leiad katsetades. Suurema siiafilee soolamisel võid proovida soolamissegu, milles on kokku segatud 1 sl meresoolahelbeid ja 1 tl suhkrut. Kõige paremini maitseb kala aga siis, kui lased sel külmas järgmise päevani maitsestuda.

Kärsitumad, kes ei jõua soolatud siia valmimist oodata, võivad proovida siiaäkist. Poolest kilost siiafileest äkise valmistamiseks, viiluta üks suurem sibul ning laota see kaussi, mille põhja oled raputanud soola ning lisa kalafilee tükid. Puista kõige peale soola, jahvatatud musta pipart ja raputa kauss lisatud koostisainetega korralikult läbi. Maitsestada võid meelepärase maitserohelisega ning laimimahlaga. Nii äkine kui ka soolatud siig sobivad ideaalselt võileivale või ka ilma selleta niisama nautimiseks.

Öeldakse, et siiakala maitse on parim värskelt, aga toorelt. Kui soovid siiga siiski kuumtöödelda, võid seda ka küpsetada. Siiga küpsetades maitsesta kala seestpoolt ohtra soola ja musta pipraga ning aseta 30 minutiks 200-kraadisesse ahju alumisele tasandile.

Kui on suur kihk siiga hoopis praadida, on ka selleks puhuks meil sulle väike soovitus olemas – ja veel eriti lihtne. Taaskord eemalda merehõbeda luud, kuid jäta nahk kala külge ning maitsesta kogu tükk kergelt soolaga. Kuumuta pann keskmisest kuumemaks, lisa veidi õli ja sulata või. Seejärel aseta pannile kalatükid ja selleks, et nahk muutuks krõbedaks, prae neid nahk allapoole asetatult paar-kolm minutit. Seejärel pööra tükid ringi ning kuumuta veel 1-2 minutit. Serveeri näiteks koos värskete keedukartulite ja spargliga.

Väherasvane ning mahedamaitseline siialiha on ideaalne igaks toidukorraks:  hommikuks, õhtuks, lõunaks ja vahepalaks. Proovi kasvõi iga päev erinevat retsepti, sest olgem ausad – iga päev on kalapäev!

 

*Fraas menufilmist „Siin me oleme“.

Ostukorv (0)

Ostukorv