Kuidas sügavkülmutatud kala ja mereande sulatada?
Tänapäeval külmutatakse enamik kalu ja mereande kohe peale püüdmist, säilitades nii nende värskuse ning muidugi tagades, et hõrgutised jõuaks ka kööki pea samal kujul. Seega ei tasu sügavkülmutatud kala ostmist peljata, mis võib õigesti lähenedes olla pea sama maitsev kui värske kala. Küll aga tuleb tekstuuri, meki ja kvaliteedi säilitamiseks kasutada õigeid sulatamisvõtteid, et kõik retseptid meie varamust ikka imehästi välja tuleks.
Sulatamine külmkapis
Kõige lihtsam viis külmutatud kala sulatamiseks on teha seda üleöö külmkapis. Selleks asetage merehõbe taassuletavasse kotikesse ning suruge sealt õhk välja. Kui kala on juba vaakumpakendis, siis jätke see samm vahele. Peale seda ei ole vaja teha muud, kui asetada see külmkappi ja oodata üleöö aeglaselt sulamist kontrollitud keskkonnas. Ohutuks teeb antud meetodi see, et rahulikult sulamine tagab kala pidevalt jahedas olemise ning ei anna võimalust toidu kaudu levivatel bakteritel paljuneda, mis võib juhtuda, kui teha sama toatemperatuuril. Samuti säilib nii merehõbeda esialgne tekstuur ja maitse, sest aeglane protsess võimaldab igal osal ühtlase kiirusega sulada.
Võta külm vesi appi
Kui õhtusöögi aeg on lähenemas ning külmkapis sulatamiseks enam aega ei ole, on teine hea võimalus sulatada kala külmas vees. Nagu ka eelmise meetodi puhul, siis tuleb sellegi lahenduse puhul asetada kala taassuletavasse kotti ning veenduda, et merehõbe veega kokku ei puutuks. Seejärel otsi piisavalt suur kauss või muu anum, et terve kala vee all oleks ning aseta see sinna. Kauss täida külma kraaniveega. Siin tasub olla tähelepanelik, et vesi oleks kindlasti külm, mitte soe ega ka kuum. Õhemate fileede puhul võib kala veelgi kiiremini sulatada jooksva vee all, kuid tuleb veenduda, et kotikene oleks kindlalt suletud. Lase delikatessil vees vähemalt 20 minutit sulada, seejärel võta kala kotist välja ja patsuta paberrätikutega kuivaks. Ja nii ongi see valmis küpsetamiseks!
Väiksemad mereannid pannile
Krevetid, karbid ja muud hõrgud mereannid võid sügavkülmast mugavalt otse ka külmale pannile tõsta. Selle meetodi puhul on kõige tähtsam kannatus, sest pliit peab olema madalal kuumusel. Kindlasti ei tohiks protsessi kiirendamiseks kuumust tõsta, sest nii tõuseb temperatuur delikatesside jaoks liiga kiiresti ning need ei sula ühtlaselt. Jälgi, kuni kõik on sulanud, vala ära sulamisvesi ning alles siis säti pann särisema.
Mida mitte teha?
- Kindlasti ei soovita me mikrolaineahjus või ahjus sulatamise funktsiooni kasutamist. See meetod võib muuta tekstuuri ning soojuse ebaühtlase jaotumise tõttu, võivad kala ühed osad lausa ära küpseda, samal ajal kui teised on veel pooleldi külmunud või veel toored.
- Samuti ei ole hea mõte kala lihtsalt laua peale sulama jätta, sest otse sügavkülmast ruumitemperatuurile langemine loob bakteritele mõnusa pesa.
- Sügavkülmutatud ja jäised kalad otse pannile panna. Kui väiksemaid mereande võib sulatada, asetades nad nõrga kuumusega pannile, siis kalade puhul seda teha ei tohiks, sest sellisel viisil kipuvad need ebaühtlaselt sulama.
Merehõbe, mis tuleb meieni kaugelt ning on värskuse säilitamiseks sügavkülmutatud, ei ole tegelikult sugugi pelgamist väärt. Kui sulatamisprotsess on kontrollitud, maitseb kala pea sama hästi kui värskelt. Halva maitse ja veidra tekstuuri põhjustajaks ei ole mitte sügavkülmutamine nagu ekslikult arvatakse, vaid hoopis vale sulatamistehnika. Seega valige üks soovitatud meetoditest, millest siin rääkisime, ning te ei pea pettuma.
Muuseas, nii Nõmme Turu, kui ka Balti Jaama Turu Peetri Lõheärist leiab sügavkülma, mida soovitame uudistama tulla. Kui aga sulamist oodata ei jaksa, telli meie e-poest juba söögivalmis merehõbe Tallinnas ja Harjumaal koju kätte.