Retsept: ahjus valminud sinimerekarbid koorese kastme ja küüslaugusaiadega

Sinimerekarpe saab edukalt valmistada ka ahjus. Võib-olla lihtsaminigi, sest ahjuvormi laotatuna küpsevad nad ühtlasemalt ja vajavad vähem torkimist ning segamist. Samuti saad ahjus valmistada neid korraga rohkem kui kasutad näiteks sügavamat ahjupanni. Ühe sööja kohta arvesta siis keskmiselt 0,5 kg karpe. Sama retsepti järgi saad valmistada ka ilma kooreta kastme – jäta see lihtsalt välja ja korruta veini kogus kahega.  

Kahele  

  • 1 kg sinimerekarpe 
  • 20 g võid 
  • 1 väike sibul 
  • 4 küüslauguküünt 
  • 1 dl kuiva valget veini 
  • 1 dl vahukoort 
  • ¼  tl tšillihelbeid 
  • 4 sl hakitud peterselli 
  • Soola, pipart, sidruniviile 

Küüslaugusaiad: 

  • 2 küüslaugupead 
  • 4 viilu juuretisesaia 
  • Veidi oliiviõli 
  • 2 tl võid 

Valmista saiale määrimiseks küpsetatud küüslaugud. Selleks lõika küüslaugupeadelt pealmine osa ja määri sellele või. Tõsta küüslaugud ahju ja küpseta 180-kraadi juures u 40 minutit, kuni need on pehmed. Loputa karbid külmas vees läbi ja vajadusel küüri svammi või pehme harjaga. Eemalda tugevalt sikutades  “habe”, kui märkad niitjat osa karbi vahel välja piilumas. Eemalda kõik katkised karbid ja need, mis peale koputamist ei sulgu. Vala karbid ahjuvormi. Kuumuta pannil või sees pehmeks hakitud sibul ja küüslauk, lisa tšilli,  vein ja keeda paar minutit. Lisa koor, kuumuta läbi ja vala segu karpidele. Maitsesta soola, pipra ja poolega petersellikogusest. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit. Sega kergelt läbi ja kui suur osa karpidest pole veel täielikult avanenud, küpseta veel 5 minutit. Samal ajal võid ahju pista ka kergelt oliiviõliga määritud saiaviilud ning need kergelt jumekaks röstida. Puista karpidele järele jäänud petersell ja paku kõrvale sidruniviile. Saiadele pigista küüslaugupeadest pehmeid küüslauguküüsi ja määri noaga saiale laiali.  

Retsept: Britt Paju

Ostukorv (0)

Ostukorv